Det har regnat ovanligt mycket i december. Foto: TT

Ovanligt blöt december – varning för höga flöden

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en regnig period i Västra Götaland, och nu varnar SMHI om höga vattenflöden. Men det ljusnar under onsdagen då regnet faktiskt tar en paus och ger utrymme för solchanser.

Det har varit en ovanligt blöt december, med vattenflöden som överstigit långt över det normala. Regnet har fyllt på mycket vatten i bäckar och åar, vilket har lett till de höga vattenflödena. Mest nederbörd över det normala har orten Fotskäl i Marks kommun fått med hela 170 mm.

– Det har varit väldigt blött, och det är för kallt för att det ska avdunsta, därför samlas det på. Det blir ingen avlastning som på sommaren, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

”Kan inte utesluta snö”

Och när det kommer till julen är det fortfarande för tidigt att säga exakt vilket väder det kommer bli. Men på sina håll kan man hålla hoppet om en vit jul uppe.

– I nuläget ser det ut att bli gråmulet och duggregn på de flesta håll i länet. Men det finns chans till klart väder. Och vi kan inte utesluta att det blir snö i Dalsland, det finns hopp!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.