• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Polisens ökade närvaro i Strömstad skapar efterfrågan på hotellrum. Foto: TT/Scandic

Oväntade konsekvensen – högt tryck på hotellet

Uppdaterad
Publicerad

Hotell vid svensknorska gränsen har haft ett tufft år då norrmännen blivit kvar i hemlandet.

Men när Sverige stängde gränsen kom en oväntad vändning.

– Vi har fått en något ökad trafik på hotellet, säger Mattias Dalnoki, hotellchef.

Under det gångna året har hotell- och besöksnäringen i Strömstad tappat mellan 85–90 procent av sin omsättning. Orsaken är uteblivna besök från norska gäster, efter det att landets gränser stängdes och den som besökte Sverige blev försatt i karantän.

Men när också Sverige stängde sin gräns behövdes en ökad polisnärvaro i regionen – och poliser behöver någonstans att bo.

– Jag kommenterar generellt inte något som handlar om hotellets gäster. Men, jag kan bekräfta att vi som en konsekvens av att Sverige har stängt gränsen mot Norge har fått en något ökad trafik på hotellet, skriver Mattias Dalnoki, hotellchef på Scandic Laholmen, i ett mejl.

Hel polisavdelning flyttat

Polisen går inte ut med några siffror på hur många som kallats in till området, men det handlar om personal från hela region Väst. Bland annat har en hel enhet av Gränspolisen flyttat tillfälligt till Strömstad. Gränsen bevakas dygnet runt, från både land och vatten, av mellan 10 och 20 personer varje skift.

I nuläget ska insatsen pågå till den 14 februari om den inte förlängs ytterligare.

”Absurd situation”

Hotellchefen Mattias Dalnoki skriver i sitt mejl att den plötsliga ökningen i beläggningen var en oväntad, men positiv överraskning och en välkommen intäkt för hotellet i en svår tid. 

– Samtidigt ser vi just nu bara fram emot att gränsen öppnar så att vi som grannar fritt kan besöka varandra, att våra anställda kan komma tillbaka i arbete och att denna absurda situationen går över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.