Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bra skyddar egentligen stickningen mot vinden? Följ med Erica Hörteborn till högskolans maskin i klippet och se effekten hon upptäckte med sin speciella stickning. Foto: Moa Roos/SVT

Oväntade upptäckten på Chalmers – stickat tyg skyddar mot vind

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekten Erica Hörteborn ville skapa möten och estetiska upplevelser med stickade textilier i staden. Då gjorde hon en oväntad upptäckt: Hennes maskinstickade konst skyddade bättre mot vind än hårda material.

Vi träffas vid en meterhög blå jättestickning på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Erica Hörteborn har ställt upp en stor vindmaskin för att visa hur mycket hennes stickade blå tyg böljar i vinden.

Hon har använt en speciell teknik med tappade maskor för att skapa en tredimensionell effekt – tyget ser ut som gravida magar och bröst när det blåser hårt.

– Att det stickade är uppbyggt med maskor skapar en unik möjlighet att få en porositet och flexibilitet, säger hon.

Ovanligt forskningsområde

Hennes avhandling publicerades 2023 och handlar om stickad arkitektur och vind – och hon kan vara ensam i Sverige om att undersöka materialet på det här sättet.

– Just inom arkitektur är det inte så vanligt – på det här sättet har jag inte sett någon använda stickat tidigare.

Från början fokuserade hennes projekt på att se hur man kan med textil kan dra nytta av vind för att skapa voluminös och föränderlig arkitektur och att stickningen var ett effektivt vindskydd blev en upptäckt under processen.

– Då gick jag vidare och testade mer noggrant i vindtunnel på Chalmers.

Förvånande resultat

Testresultaten förvånade Erica Hörteborn.

– Det var väldigt tydliga resultat. Man blir nyfiken på att forska vidare och se hur man bäst designar för att skapa effektiv vindreducering samtidigt som man får en vacker form.

Det finns ett visst intresse från Göteborgs stad och tillsammans med Erica Hörteborn har man sökt pengar för att forska vidare på hur man kan ta forskningen i stadsmiljö. Men ännu har inga pengar beviljats.

– Jag hoppas vi kommer att kunna se stickade vindskydd lite varstans i urbana miljöer. Det kan bli både mer estetiskt och uppmana till samtal mellan människor – men också skapa att vindskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.