Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag lär mig mycket på nätet, på Youtube-videor och tips på Instagram, säger den 22-åriga utställaren Emilia Ivarsson. Foto: Torkel Wennman

Virk- och stickningstrenden håller i sig bland unga

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har hantverksvideor på sociala medier ökat explosionsartat. Och under pandemin ägnade sig flera åt att bli “stickinfluencers”. Det trendande intresset bland unga syntes även på Sy- och hantverksfestivalen i Göteborg.

I 17 år har sy- och hantverksfestivalen arrangerat mässor i Sverige. Enligt projektledaren Linnea Olsson har besökarna främst varit äldre kvinnor, men på senare år syns allt fler unga till.

– De kommer mer och mer. Efter pandemin har vi sett ett ökat intresse och på en sådan här plats blir det generationer som möts, säger hon.

När pandemirestriktioner höll människor hemma världen runt, blev det populärt i sociala medier med instruktionsvideor i virkning, stickning, broderi och sömnad.

Vid ett tillfälle blev det till och med en viral trend på Tiktok att virka samma kofta som Harry Styles bar under en av sina konserter.

2022 blev det hemstickade plagget årets julklapp.

Hör unga berätta om sina hantverksintressen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.