Per Dahlström, intendent Göteborgs konstmuseum berättar om kollaget som Kurt Schwitters satte ihop 1942. Foto: SVT / Göteborgs Konsmuseum

Oväntat fynd på Göteborgs konstmuseum – nytt verk på baksidan av Kurt Schwitters självporträtt

Publicerad

Göteborgs konstmuseum har en stor samling av självporträtt, och i samband med att man nu förnyar utställningen, upptäckte man ett helt nytt konstverk på baksidan av konstnären Kurt Schwitters självporträtt.

– Vi jobbar på att frilägga kollaget, så att det eventuellt kan ställas ut ihop med självporträttet, säger Per Dahlström, intendent Göteborgs konstmuseum.

Kurt Schwitters var en tysk konstnär född 1887, aktiv i början på 1900-talet. En allkonstnär som många förknippar med dadaism, en konst som användes för hitta nya utryck och former. Han provade många olika konstformer och uppskattades inte av nazisterna som valde att ha med honom i sin utställning Entartete Kunst 1937.

– Jag skulle nog gissa att han inte var nöjd med just det här kollaget och valde istället att använda duken till sitt självporträtt, säger Per Dahlström, intendent Göteborgs konstmuseum.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.