Bilder från skjutningen på Vår Krog och bilbomben i Torslanda. Robert Karlsson i mitten. Foto: SVT

Över 20 dödsoffer i gängkonflikten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan ett antal unga män har varat i fyra år och har enligt polisen skördat över 20 dödsoffer. I dag startar hovrättsförhandlingen mot männen som dömts för dubbelmordet på Vår Krog och Bar i Biskopsgården. Men enligt polisen är gängkriget långt ifrån över.

Inget annat gängrelaterat dåd har fått större uppmärksamhet än dubbelmordet på Vår krog och bar i Biskopsgården våren 2015.

Förutom de två som sköts ihjäl skadades åtta allvarligt och totalt ses fler än 20 personer som brottsoffer.

Läs också: Brutala attacken raserade Viktors liv

I somras dömdes fem män för attacken. Två av dem dömdes till livstids fängelse och tre till 14 års fängelse på grund av sin låga ålder.

Tre personer dömdes också till långa fängelsestraff för medhjälp till morden.

Samtliga domar överklagades och nu startar hovrättsförhandlingen. Men trots att så många personer är bakom lås och bom är den pågående konflikten långt i från över.

– Tyvärr är det så. Att några individer åker i fängelse förändrar inte situationen. Problemen är så mycket mer djupgående än så, säger Robert Karlsson, utredningschef vid polisen i Storgöteborg.

Konflikten har eskalerat i åratal

Mycket förenklat ses morden på Vår krog och bar som en del i en konflikt mellan två rivaliserande gäng i Biskopsgården. Det ena håller till i södra delen av stadsdelen och den andra i den norra.

Enligt uppgifter startade konflikten med ett svartsjukedrama, för mer än fyra år sedan. En flickvän till en gängledare som då avtjänade ett fängelsestraff ska ha haft en affär med en annan man inom gängmiljön. Den händelsen ska ha varit startskottet för en våg av mord och hämndaktioner.

Det första mordet i sammanhanget startade när en ung man sköts ihjäl på Önskevädersgatan i Biskopsgården. Bland andra händelser i samma konflikt finns ett uppmärksammat dubbelmord på Väderilsgatan i samma stadsdel då två män sköts ihjäl med automatvapen från långt håll.

Under de fyra åren som gått sedan startskottet har en stor mängd skjutningar, mord, skottskador och sprängdåd inträffat, som alla enligt polisen på olika sätt misstänks vara knutna till varandra.

Hämnd efter hämnd

På frågan om hur många som dödats och skadats i dåd som kan kopplas till samma konflikt svarar Robert Karlsson så här:

– Jag vågar inte svära på någon exakt siffra men jag tror att det är en bra bit över 20 stycken. Det är jag relativt övertygad om. Sedan hur många som skadats, ja det är ju många fler.

Exakt vilka mord som hänger ihop vill inte Robert Karlsson gå in på. Han medger att inte ens polisen vet med säkerhet och att det ibland handlar om kopplingar som är lösa och långsökta.

Ett av de mer makabra dåden efter Vår Krog och bar var när en bilbomb exploderade i Torslanda. En av de fyra som då dog beskrivs som kopplad till gänget i Norra Biskopsgården, alltså det gäng som låg bakom krogskjutningen.

En fyraårig flicka fanns bland offren.

I somras dog också åttaårige Yusuuf när någon kastade in en handgranat i lägenheten där han låg och sov. Yuusuf var med sin familj på besök hemma hos mamman till en av männen som dömts för morden på Vår Krog.

– Det är ett fasansfullt facit vi har och det är en ofattbar tragedi att så många oskyldiga, däribland barn, har drabbats, säger Robert Karlsson.

Det är många som nu är gripna, fängslade eller häktade. Hur kan våldet ändå fortsätta i en sådan här stor utsträckning?

– För att det finns andra som tar vid när några försvinner. Det skapas ett vakum som fylls av andra som vill visa vad de går för. Det är här vi måste jobba, vi måste lyckas med att förhindra att de vakum vi skapar fylls av andra.

Myndigheterna jobbar på flera fronter

Robert Karlsson upprepar vad andra polischefer har sagt. Det pågår ett mycket aktivt arbete både från polisens sida men också från olika instanser inom Göteborgs stad för att vända utvecklingen.

– Det är mycket bra som nu görs. Men det kommer att ta tid, lång tid, säger Robert Karlsson.

Hovrättsförhandlingarna som nu startar är i princip en upprepning av tingsrättsförhandlingen. Enligt åklagaren finns det inga nya uppgifter som kommer att avhandlas.

Hovrätten har att ta ställning till om alla fem dömda ska vara dömda för mord, trots att man vet att bara två personer höll i vapnen.

Enligt tingsrätten var samtliga fem män lika delaktiga i planeringen och utförandet av morden och mordförsöken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.