Foto: SVT

Över 300 förslag på namn

Uppdaterad
Publicerad

OBS, OMRÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD. Långt över 300 förslag har kommit in efter att SVT Nyheter Väst utlyste en tävling om vad Västtrafiks nya batteridrivna färja ska komma att kallas. Nu har redaktionen valt ut tio kandidater som ni läsare får rösta om.

De vanligaste namnförslagen som skickats in var förnamn med anspelning på batteridriften, som exempelvis Elin, Elvira, Eleonore och så vidare. Många tyckte också att vi i jämställdhetens namn skulle frångå kutymen att döpa båtar till kvinnliga namn. Bland killnamnen stack bland annat Elroy, Elton och Elvis ut.

Patriotiska förslag

Andra kreativa förslag var exempelvis Laddkrabban, Am-per, Bättery och Battman. Till SVT:s programledares stora glädje föreslog flera personer att färjan skulle döpas till ”Landet runt”, eller till ”Kruusval”. Dock insågs snabbt det opassande i att göra denna tävling till något personligt.

Desto mer patriotiska var den handfull personer som föreslog namnet Färj-el-anda, och den som föreslog El-lös.

Totalt över 300 bidrag

Totalt kom under helgen över 300 namnförslag till den nya batteridrivna färjan. Med stor möda har vi nu bantat ner denna gedigna lista till tio finalkandidater. Rösta på dem här nedanför.

Omröstningen pågår till imorgon tisdag den 5 juni klockan 12.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.