Ove Johansson, Unionen/ Ericsson Foto: Ove Johansson/ Ericsson

All produktion läggs ner på Ericsson i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Efter förhandlingar mellan fack och företag står det nu klart att all produktion kommer att läggas ner på Ericsson i Borås, och 460 tjänster försvinner. – Det är ett dråpslag, säger Ove Johansson, klubbordförande på Unionen.

Redan när sparpaketet presenterades för snart två månader sedan stod det klart att Ericssons produktion i Borås, tillsammans med Kumla skulle drabbas hårdast. Efter förhandlingarna mellan fack och företaget står det nu klart att all produktion försvinner från Borås och 460 personer sägs upp.

– Det var ett tufft besked vi gav våra medarbetare i början av oktober och det har självklart varit en hård tid. Alla har väntat på att förhandlingarna skulle avslutas och att det skulle komma ett tydligt besked, säger MajBritt Arfert, global HR-chef på Ericsson till TT.

Neddragningar på Ericsson

– Det är ett dråpslag, att 460 ska sägas upp är många. Jag hoppas att kommunen står rustade för det här, säger Ove Johansson, ordförande på den lokala Unionen-klubben på Ericsson i Borås.

Ny produktionsenhet

En ny produktionsenhet med 175 tjänster bildas på orten som bland annat ska arbeta med logistik och mjukvaruutveckling och 50 tjänster kommer att outsourcas till ett externt bolag.

– Jag tycker att det är en intressant lösning som företaget nu valt, att man behåller ett litet nav av kompetens i Borås. Även om jag såklart hade önskat att man tagit hand om fler, säger Ove Johansson.

Förlängd uppsägningstid

Samtliga uppsagda erbjuds en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid som, beroende på ålder och anställningstid, maximalt kan uppgå till 21 månader. Uppsagda erbjuds också stöd av Trygghetsrådet.

– Vi ska ha personalsamtal under dagen. Och under december och januari kommer vi ha individförhandlingar om vilka som berörs på olika sätt, säger Lars Lönnstig, platscehf på Ericsson i Borås.

Utöver neddragningarna i Borås och Kumla omfattar sparpaketet ett par tusen tjänster inom forskning och utveckling (R & D) samt inom administration och försäljning, delar som kommer att presenteras den 8 december.

– Det är ett hårt slag mot produktionen men framåt kommer vi att koncentrera oss på de delar som ska vara kvar och hur de ska bemannas. Vi fokuserar på att de ska vara långsiktiga och hållbara. Så att vi inte står här igen en kort tid senare, säger Andreas Brissman, lokal ordförande på IF Metall.

Vad tycker du om att produktionen flyttar utomlands?

– I det stora är det ett hårt slag mot Sverige med produktionsflyttar. Men sen är det många bolag som flyttar in bolag i Sverige också, så trenden går åt andra hållet i många delar.

Bakgrund: Allt färre Ericssonjobb i Sverige

Det senaste årtiondet har både antalet Ericsson-anställda i Sverige och andelen svenska jobb inom koncernen minskat kraftigt. Vid utgången av årets andra kvartal hade koncernen totalt 116 507 anställda, varav 16 190 eller 14 procent i Sverige.

För drygt tio år sedan uppgick antalet Ericsson-jobb i Sverige till drygt 21 000, vilket utgjorde omkring 40 procent av koncernens totala arbetstillfällen runt om i världen.

I juli meddelades att företagets vd sedan sju år tillbaka, Hans Vestberg, får sparken. För en dryg månad sedan utsågs Investors förre vd Börje Ekholm till ny vd för Ericsson och tillträder vid årsskiftet.

I den senaste delårsrapporten presenterades ett dubblerat sparpaket som innebär ytterligare kostnadsreduceringar, från 9 miljarder till omkring 18 miljarder kronor, och nya stora uppsägningar.

Källa: Ericsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet