Frekventa överbeläggningar skapar en pressad arbetsmiljö. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

Överbeläggningar ökar trots vallöften

Uppdaterad
Publicerad

2014 vann alliansen och miljöpartiet regionvalet i Västra Götaland med en vårdsatsning. Pengar skulle skjutas till och överbeläggningarna minskas, men nu visar SVT:s granskning att överbeläggningarna i regionen i stället har ökat.

Budskapet var tydligt: De skulle satsa mer än Socialdemokraterna. Nu var det slut med att släcka bränder, i stället skulle sjukvården räddas med nya pengar och överbeläggningarna skulle minska. Men målen kom på skam. Nya siffror som SVT har fått fram visar att överbeläggningarna i stället ökat något sedan 2014.

– Det är klart att vi har ett ansvar för att vi inte lyckats att lösa och hantera problematiken. Vi har ett behov av att jobba mer långsiktigt, och det är något som vi har lärt oss under de här åren, säger Tony Johansson (MP), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland.

#Sverigevården

Läs också: Akut brist på vårdplatser i hela landet

Finns det anledning att vara självkritisk?

Det gör det alltid när man inte har lyckats med sina mål.

Dålig arbetsmiljö

Siffrorna varierar från månad till månad, men trenden är att det ökar. Allra mest har det ökat på Kungälvs sjukhus, där trenden går brant uppåt. Sjuksköterskan Ida Löfgren var ny i yrket när hon kom till Kungälvs sjukhus, och chockades av arbetsmiljön.

– Om man kommer in på avdelningen ser man direkt sängar som står i korridoren. Vi har åtta till nio patienter i vanliga fall, men när man har överbeläggningar har man kanske elva till tolv patienter som man ska ha koll på, och på vår avdelning är de akut dåliga. Då vill man kunna ha koll på dem, men man kan inte ha koll på tolv dåliga patienter hela tiden, säger hon.

Överbeläggningarna har sjunkit något efter att sjukhuset under en period ställt in sina planerade operationer för att hinna med.

Nu har politikerna enats om en ny strategi, som ska förändra sjukvården i Västra Götaland. I maj ska den nya inriktningen klubbas i regionfullmäktige, och en stor del är att fler patienter ska få vården närmare hemmet.

– De fem sjukaste procenten förbrukar ungefär 80 procent av vårdens resurser. Löser vi vården för dessa patienter in i hemmets trygga vrå så är det nyckeln till en förbättrad tillgänglighet på våra sjukhus, säger Tony Johansson.

Enighet över partigränserna

Även oppositionen ställer sig bakom förslaget att flytta vården närmare patienterna.

– Det är en strategi som vi ställer oss bakom, men det löser inte det nuvarande problemet med för få vårdplatser, säger Karin Engdahl (S). Det handlar om att vi ska bli en attraktivare arbetsgivare, för många utav vårdplatserna är stängda för att vi inte har tillräckligt med vårdpersonal. Det är där skon klämmer mest.

Läs också: Överbeläggningar på sjukhusen – så ser det ut i ditt län

För Ida Löfgren blev situationen ohållbar. I februari sjukskrev hon sig, och nu har hon sagt upp sig, och lämnar sjukhuset i Kungälv.

– Jag mådde inte bra som privatperson, och då kan man inte sköta sitt jobb heller. Det gick ju så långt att jag blev sjukskriven, och då tänkte jag att jag bara är 25 år, och jag ska orka ett helt yrkesliv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet