Överklagan sänker varvet Foto: svt

Överklagan sänker varvet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningen i Göteborgs beslut om att Damen Shiprepair Götaverken skall vara med om att betala saneringen av varvsområdet överklagades idag till Länsstyrelsen av Damen. Det innebär att hoppet för fortsatt varvsverksamhet på området nu närmast är ute.

– Överklagandet som kom i dag innebär att Damen vill ha mer tid, men den finns inte. Tiden rinner ut nu, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling AB, det kommunala bolag som äger marken.

Den 14 november beslutade miljöförvaltningen i Göteborg att att kräva sanering av älvbottnen och vissa markområden inom varvet. En kostnad på uppemot 300 miljoner kronor.

Enligt miljöförvaltningen är det de tidigare ägarna Volvo Group Real Estate och statliga Celsius som tillsammans med  Damen Shiprepair Götaverken har ett solidariskt ansvar för saneringen och kostnaderna.

En solidaritet som Damen nu ifrågasätter i och med sitt överklagande till Länssstyrelsen.

– Det blir jättesvårt för de före detta anställda som vill ta över varvet nu, säger Lena Andersson.

Verktygen annonseras ut

Saneringskostnaden är en knäckfråga för de fd anställda som tillsammans med hemliga intressenter har kämpat för att ta över varvsverksamhet efter Damens konkurs. Men ju längre tiden går desto svårare blir det. För just nu annonseras verktyg och maskiner ut på nätet till försäljning på Damens likvidators initiativ – och den 11 december säljs den första omgången.

– Det ser mörkt ut. Vi förbereder oss nu på en lång rättslig process kring vem som kommer ta saneringskostnaden i slutändan,  säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flytten av Damens docka

Mer i ämnet