Foto: TT

LCHF-dieten kan vara farlig för barn

Uppdaterad
Publicerad

Felaktig information om LCHF-dieten kan leda till döden för barn med diabetes typ 1.

Den så kallade LCHF-dieten som innebär att man äter mycket fett och lite kolhydrater kan vara mycket farlig för barn med diabetes typ 1, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Med LCHF-kost stabiliseras blodsockernivåerna hos vissa barn, och det är ett av skälen till att föräldrar tror att dieten gör barnen friskare, för att man då kan ge mindre insulin.

– Men det är en missuppfattning, säger överläkare Gun Forsander vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Gun Forsander varnar för felaktig information kring barn med diabetes typ 1, som sprids på flera sajter på nätet. Råd som hon säger kan vara livsfarliga.

– Exempelvis kan någon framföra att barn med typ 1 diabetes inte behöver insulin, och det är ett råd som leder till döden för barnet om man följer det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.