Läkaren Ingrid Stubelius berättar att det är omodern utrustning i tälten vid Östra. Chefläkare Per Karlsson svarar på kritiken. Foto: SVT/TT

Överläkare slår larm om tältet på Östra: ”Riskerar människors liv”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen så lades den åttonde patienten in på tältet vid Östra sjukhuset. Alla är svårt sjuka patienter och nu slår flera överläkare larm om allvarliga brister på den tillfälliga intensivvårdsavdelningen.

– Det här är ett stort experiment. Man leker med människors liv, säger en överläkare som jobbar på intensiven.

I Stockholm har sjukvårdsledningen tänkt att behandla mindre allvarligt sjuka patienter i det tillfälliga fältsjukhus som byggts upp på Stockholmsmässan i Älvsjö. I Göteborg gör man tvärtom. De patienter som är så sjuka i covid-19 att de kräver intensivvård, läggs nu in i det nya tältet som Försvarsmakten byggt upp. 

– Det finns ingen anledning att inte ge våra svårt sjuka patienter den bästa intensivvården och den möjligheten finns inte i tältet, säger en annan överläkare som också vill vara anonym.

”Respiratorerna mycket omoderna”

Tillsammans med flera kollegor slår man nu larm från professionen och pekar på det man anser är en undermålig vårdmiljö.  

– I tältet finns inget vatten eller avlopp. Det är trångt och patienterna måste ligga betydligt tätare än inne på en vanlig avdelning. Dessutom är ventilationen dålig och respiratorerna är mycket omoderna, säger ytterligare en överläkare. 

SVT Nyheter Väst har pratat med flera överläkare som ger en samstämmig bild av den kritik som finns. De vill alla vara anonyma eftersom de menar att kritiken är mycket känslig på sjukhuset.

”Har stor respekt”

Men en läkare som vågar träda fram är Ingrid Stubelius, vice ordförande för läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Jag har en väldigt stor respekt för att det är många som aldrig har arbetat med den utrustningen. Det är inte de moderna respiratorerna som vi har inne på våra intensivvårdsavdelningar idag, säger hon.

Vill hålla Sahlgrenska covid 19-fritt 

Ledningsgruppen för SU strävar efter att hålla Sahlgrenska så fritt som möjligt från covid-19 och samla bekräftade fall på Östra.

Därför har alla patienter som är sjuka placerats på Östra sjukhuset där infektionskliniken ligger. Detta betyder att det i nuläget finns fullt utrustade intensivvårdsplatser som står tomma på Sahlgrenska. Eftersom patienter placeras i tältsjukhuset istället.

– Den samlade bedömningen är att det är bra att vi testar och använder tältet nu i ett mer lugnt skede. För att kunna se att olika saker funkar, innan vi kommer i en situation där det blir riktigt tufft, säger Per Karlsson som är förste chefläkare.

Exceptionell situation

Per Karlsson anser att ledningen lyssnat på den oro som finns och menar att alla platser sannolikt kommer att behöva användas framöver. Även de som står tomma nu och att frågan måste ses i ett längre perspektiv.

Han vill också trycka på den exceptionella situation som råder inom vården. Men de kritiska överläkarna godtar inte förklaringen.

– Jag skulle vilja se den person som frivilligt vill vara del av ett försök som ska utvärderas när man är allvarligt sjuk. Om man vill prova tältets funktion är det rimligare att flytta dit mindre sjuka patienter. Den undermåliga vård vi ger här riskerar människors liv, säger en av överläkarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.