Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marita Gilljam, överläkare vid mottagningen för cystisk fibros på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: SVT

Överläkaren om uteblivna avtalet: ”En skam för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

35 länder har subventionerat läkemedlet Kaftrio för patienter med cystisk fibros – Sverige har fortfarande inte något avtal.

– Det skulle förändra livet för så många av våra patienter, säger Marita Gilljam, överläkare vid mottagningen för cystisk fibros på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I klippet hör du överläkaren Marita Gilljam berätta mer om hur medicinen fungerar.

Marita Gilljam har egentligen passerat pensionsåldern, men hon tänker inte sluta jobba på mottagningen förrän hennes patienter har fått tillgång till medicinen.

– Vi får se vad det blir för beslut i november efter den tredje förhandlingen. Jag hoppas verkligen att detta bara kan lösas. Det är en livsviktig medicin med dokumenterat mycket bra effekt.

Patienter flyttar utomlands

Flera av Marita Gilljams patienter har antingen valt att flytta utomlands eller likt Helen Elofsson köpt medicinen på svarta marknaden och hon har sett vilken stor förändring behandlingen gör.

– Personer med sjukdomen får en helt annan lungfunktion, slutar hosta, kan sova, får mer energi. Även den tid som läggs på egen luftvägsbehandling hemma minskar mycket, säger hon och fortsätter.

– Det är en skam för Sverige att personer ser sig tvingade till dessa val och att vi inte har något avtal, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.