Erik Backhaus, överläkare och processchef på infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Överläkaren på Skaraborgs sjukhus: Riskfaktorn fetma missas

Uppdaterad
Publicerad

Fetma är en riskfaktor som kommit i skymundan vid prioritering av vaccin, menar överläkare Erik Backhaus på Skaraborgs sjukhus. Bland de unga som intensivvårdas där för covid-19 är de flesta överviktiga.

– Iva-patienterna är sjukare än förra våren och vi har en klar överrepresentation av överviktiga bland de yngre, framhåller Erik Backhaus som är processchef på infektionskliniken.

I Folkhälsomyndighetens prioriteringar har det krävts extrem fetma för att prioriteras vid vaccinering. Det har Sveriges Radio Vetenskapsradion rapporterat om. Många överviktiga har ingen vårdkontakt, så även om fetma är en välkänd riskfaktor så är risken för en viss person därmed okänd för sjukvården och

– Personer med fetma har ofta ingen vårdkontakt och jag uppmanar dem att ligga på för att få vaccin tidigt nu när fas 4 inleds, säger Erik Backhaus.

Coronaviruset i Västsverige

Trots att antalet patienter som vårdas för covid-19 nu går ner igen, är belastningen på iva hög. Aldrig tidigare har så många vårdats i respirator för covid-19 på Skaraborgs sjukhus.

Medelåldern på de som vårdas på Skaraborgs sjukhus för covid-19 har sedan årsskiftet sjunkit från 70 till 60 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet