Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vattenfyllda vägar i Kållered Foto: Mats Melin, SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Översvämningar i flera hus efter nattens regn

Publicerad

Under natten och lördagsmorgonen har larm om översvämmade hus kommit in från flera platser i Västra götaland.
– Vi är på tårna, vi har vetat om detta, säger Ulrik Olsson, insatsledare Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Bohuslän, Skaraborg, Sjuhärad och Göteborgsområdet. Larmen om översvämmade villor och flerfamiljshus har strömmat in från flera platser i länet och Räddningstjänsten jobbar för att assistera med pumpar. Räddningstjänsten Storgöteborg hade vid klockan 10:30 fler larm än vad de kunde hantera.

– Vi tar det som är värst först. Vi lägger på kö och måste prioritera, säger larm- och ledningsoperatör Lotta Molander.

Hon uppmanar fastighetsägare att rusta sig för att skydda huset.

– Tips är att gå ut och rensa brunnar, skaffa sandsäckar. Kanske gräva ett tillfälligt dike för att få bort vattnet från huset, säger Lotta Molander.

Mer regn väntas under lördagen. Främst framåt eftermiddag och kväll då ett nytt område med regn eller blötsnö drar in över Västra Götaland.

”Denna gången är det värre”

Pendelparkeringen i Lindome och ett närliggande industriområde är två av de platser där stora vattenmängder ansamlats. Enligt Fredrik Johansson, boende i Lindome, är det ett återkommande problem med översvämningar där.

Vattenmassor vid en industrifastighet i Lindome i Mölndals kommun. Foto: Tittarbild/Fredrik Johansson

– Varenda gång det är större mängder nederbörd så svämmar det över här. Denna gången är det värre, säger Fredrik Johansson.

Stor påverkan på vägar

Trafikverket uppmanar bilister att vara uppmärksamma på vattenmassor som samlats på vägarna.

– Det är stor påverkan på vägarna och vår vägassistans är ute och jobbar för fullt med att få bort vattnet, säger Josefine Gröndahl, pressjour Trafikverket.

Bland annat har vattenmassorna stor påverkan på E6. En mindre väg utanför Grästorp, väg 2560, är helt avstängd på grund av stora vattenmassor. Vid klockan 11:30 på lördagen räknade SOS Alarm till 17 pågående ärenden med översvämmade byggnader eller vägar, i Västra Götaland och Halland. Räddningstjänsten Storgöteborg uppskattar att de har hanterat ett 20-tal ärenden under natten och lördagen.

Under fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för höga vattenflöden i små vattendrag på grund av regn och snösmältning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer