P-datorn är ett nytt och relativt okänt sätt att skydda sig mot oönskade graviditeter, men för Eva Larsson är den ett bättre alternativ än p-piller.
– Det är för att jag slipper hormoner framförallt, eftersom jag inte mådde så bra av det, säger hon.
Fritt fram vid grönt ljus
På morgonen piper p-datorn till och då är det dags att ta tempen. Sedan räknar datorn ut vilken temperatur kroppen har och jämför med tidigare mätresultat.
– Då får jag olika ljus beroende på vad det är för prognos för detta dygnet, säger Eva Larsson.
Orsaken till att man tar tempen är att kroppens temperatur går upp med en ungefär en halv grad vid ägglossning, eftersom hormonerna i kroppen förändras under perioden.
Visar datorn grönt är det bara att tuta och köra, är det orange är det en osäker period och är det rött så är det runt ägglossning och då ska man låta bli att ha samlag om man inte vill bli gravid.
Allt färre tar p-piller
Eva Larsson är inte ensam om att inte vilja äta p-piller. Antalet sålda dygnsdoser per tusen kvinnor i Västra Götaland har minskat från 221 år 2005 till 191 förra året. I Halland har det minskat från 239 till 216 i fjol.
Inga biverkningar
P-datorn marknadsförs som ett säkert och hormonfritt preventivmedel utan biverkningar. Men enligt bland annat Barnmorskeförbundet och en forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg så är p-datorn inget preventivmedel.
P-datorn gör inte så att kroppen medicinskt hindras från att bli gravid, så som hormonpreparat gör, men har heller inte samma biverkningar. Eva Larsson väljer därför p-datorn framför p-piller ändå.
– Jag åt p-piller i många år, men kände att det inte riktigt fungerade för mig. Och nu är jag i den åldern att jag ändå vill ha barn snart, så då känner jag att jag kan prova det här istället och att det inte är hela världen om jag skulle bli gravid.