Foto: TT/Arkiv

Metoden som ger synen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Totalt fick 134 personer synen tillbaka på ögonkirurgin på Mölndals sjukhus. 88 gjordes med transplantation av endast friska celler.

– Den nya metoden har förändrat patienterna läkeprocess dramatiskt, säger Stefan Ek.

Den för Mölndals sjukhus nya metoden heter Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty, DMEK, och innebär att man endast transplanterar in friska celler och på så vis byter bort de sjuka. Tidigare var man tvungen att byta ut hela hornhinnan.

– Förra året utförde vi 88 transplantationer med den här metoden, berättar Stefan Ek, koordinator på Hornhinnebanken på Mölndals sjukhus.

Krister Berggren och Stefan Ek koordinerar 125 donationer per år. Foto: SVT

Cellerna som byts ut är viktiga för att hornhinnan ska hållas tunn och klar. Dessa celler förnyas inte under en livstid, och har man redan för få av dessa celler när man föds eller får någon sjukdom i dessa så kan de ofta vid senare år bli grumliga.

– De som behöver dessa transplantationer är ofta personer som är 70 år och äldre och prognoserna för en lyckad operation ser väldigt bra ut, säger Stefan Ek.

Kortare läkeprocess

Innan den nya metoden transplanterade kirurgerna hela hornhinnan, då kunde en lyckad läkeprocess ta uppemot två år, eftersom man då var tvungen att sy och det fanns en högre infektionsrisk och större risk för avstötning av hornhinnan.

– Nu blir patienterna bra efter bara några veckor och för en person på ålderns höst så är det en betydande skillnad. Det här är en revolutionerande metod, säger Stefan Ek.

Men samtidigt är ögonkirurgin beroende av donationer, och Stefan Ek berättar att de ständigt arbetar för att påminna och upplysa både läkare och människor att en donerad hornhinna kan förändra någons liv radikalt, de kan ju få synen tillbaka.

– Min personliga åsikt är att organ, som hjärta och lungor, får en speciell status eftersom de patienterna dör ju. Våra patienter dör inte, men de kan bli blinda, så vi ständigt måste uppmärksamma andra sjukhus och allmänheten,  Stefan Ek.

Hornhinnebanken

På Mölndals sjukhus finns en av Sveriges fem hornhinnebanker. Där förvaras, kontrolleras och utvärderas hornhinnor inför donationer.

På Mölndals sjukhus kontrolleras hornhinnor inför transplantation. Foto: Mölndals sjukhus

– De allra flesta kan bli hornhinnedonatorer eftersom många av de vanliga sjukdomarna påverkar ögonen på samma sätt som de kan påverka andra organ i kroppen, säger Stefan Ek.

Han påpekar även att behovet i regionen är tillgodosett.

Hornhinnor

Hornhinnan är den genomskinliga hinna som sitter framför pupillen och regnbågshinnan. Hornhinnan är en viktig del av ögats optik och bidrar till att ljuset bryts samman till en brännpunkt på näthinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.