Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Palmhuset i Göteborg som nu ska restaureras.

Så ska turistmagneten Palmhuset i Trädgårdsföreningen få ett ansiktslyft

Uppdaterad
Publicerad

Det nästan 150 år gamla Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg står inför en omfattande restaurering som kommer att pågå under fyra år. Byggarbetare ska bland annat byta ut tak- och fönsterglas, åtgärda rostskador och sätta in ett nytt bevattningssystem.

– Man kommer gå väldigt varsamt fram för att bevara originaldetaljer, säger projektledare Charlotte Karlsson.

Trädgårdsmästaren Stephan Hammar visar runt i den delen av Palmhuset som är först på tur att restaureras. Tillsammans med sina kollegor kommer han att flytta alla krukväxter, men träd och buskar får stå kvar.

– De lite större växterna kommer att skyddas och stå kvar under arbetets gång, samtidigt som vi sköter dem. Och fiskarna kommer att vara kvar, berättar Stephan Hammar.

Trädgårdsmästare Stephan Hammar och projektägare Charlotte Karlsson i Palmhuset i Göteborg som ska restaureras. Starta klippet för att följa med in i Växthuset. Foto: SVT

Satsar på originaldetaljer

I projektet satsas på originaldetaljer för att bevara den anrika byggnaden från 1878. Huset består av fem växthusavdelningar som alla kommer att få en ansiktslyftning.

– Vid en tidigare renovering på 1980-talet bytte man allt takglas mot akrylglas. Det kommer nu att ersättas med riktigt glas igen. Sedan finns det också vissa aluminiumdörrar som kommer att bytas till mer tidsenliga dörrar, säger Charlotte Karlsson, projektägare vid Göteborgs stad.

Lockar många göteborgare och turister  

Närmare 370 000 göteborgare och turister passerar Palmhusets orangerier varje år. Senast Palmhuset renoverades var för 40 år sedan. Den nya restaureringen startar i april och pågår under fyra somrar. Målet är att de flesta huskropparna ändå ska hållas öppna under renoveringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.