I förra veckan nekades Rasmus Paludan tillstånd för ett valmöte i Borås där han tänkte bränna koraner. Nu överklagar han polisens beslut. Foto: TT

Paludan överklagar nekat tillstånd i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan överklagar polisens beslut att neka honom tillstånd för ett valmöte i Borås den 29 april, där han skulle bränna en eller flera koraner och eventuellt rulla dem i grisblod.

– Vi välkomnar prövningen, säger polisens kommunikationschef Malin Sahlström.

Polisen motiverade sitt beslut i förra veckan med att säkerhet och ordning inte kan garanteras om det sökta tillståndet beviljas.

I sin överklagan skriver Rasmus Paludan bland annat att grundlagens skrivningar om ordning och säkerhet tar sikte på om de som demonstrerar äventyrar densamma, inte om de attackeras av ordningsstörare.

– Då är det polisens uppgift att skydda dem, skriver han i sitt överklagande.

Tittar på klagomålet

Rasmus Paludan har tidigare nekats tillstånd för bland annat sammankomster i Rinkeby, där han velat bränna koranen. Då har han inte överklagat.

– Då var motiveringen att jag inte kunde garantera att det skulle komma färre än 50 personer. Nu handlar det om något annat, säger Rasmus Paludan till SVT Nyheter Väst.

Under måndagen har polismyndigheten tittat på klagomålet, men beslutet står fast.

– Nu är ärendet överlämnat till förvaltningsrätten för att de ska göra en bedömning. Inget nytt har kommit fram som gör att vi ändrar oss, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Polisen JO-anmäld

Beslutet att neka Paludan tillstånd för ett valmöte i Borås har hittills överklagats till Justitieombudsmannen av ett femtontal personer.

Anmälarna anser att beslutet strider mot grundlagen. Flera menar också att polisens kommenderingschef uttryckte sig partiskt när hon sa att Paludan har en retorik som går ut på att skapa kaos och att vi behöver hjälpas åt för att slå hål på den retoriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.