Panik när vattenmassorna dränkte campingplats

Uppdaterad
Publicerad

Regnovädret tvingade familjen Franzén att mitt i natten fly från sin husvagn på Johannesviks camping i Kungshamn.

– Det kände som om vattnet steg med en meter på bara fem minuter, berättar Anna Franzén.

Regnet kom på torsdagskvällen.

– Vi har ofta sovit i husvagn, men jag har aldrig varit med om något liknande. Det var enormt vad det regnade och åskade, berättar Anna Franzén.

Familjen kommer från Kungsbacka och består av henne, hennes man Magnus och deras två söner på elva och femton år. Alla låg i husvagnen och hade svårt för att sova i ovädret.

– Jag halvdåsade när jag plötsligt hörde en knackning på dörren. Min man öppnade och då var det nån som sa att alla omedelbart måste flytta bilarna. Då hade vattnet redan fyllt förtältet och var nästan uppe vid tröskeln på husvagnen, fortsätter Anna Franzén.

Hann ut i sista stund

De hann precis lämna och stänga husvagnen innan vattnet trängde in.

– Sedan vadade vi med barnen genom vattenmassorna. När min man senare under natten återvände till husvagnen för att kolla är det fullt med vatten i den också.

– Vi hade grejer i förtältet – skor, fiskespön, kläder, flytvästar, stolar... nu är det en massa lera och brunt vatten här, berättar hon på fredagsmorgonen.

Sökte tillflykt i en familjs uterum

Familjen flydde upp på en höjd där de fick komma in i någons uterum.

– Där har vi sovit i deras stolar i natt. En del hade tagit bil upp till höjderna och sovit i bilen. Och några stannade i sina husvagnar. De fick in vatten men kunde sitta i sängarna utan att bli blöta, berättar Anna Franzén.

På fredagsmorgonen har en stor del av vattnet sjunkit undan, men spåren efter nattens oväder finns kvar:

– Nu flyter det runt allt möjligt här i vattnet. Skor, toatankar från husvagnar, delar av en altan...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.