Arkivbild. Foto: TT

Pappersbruket i Lilla Edet om att bunkra toalettpapper

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna bunkrar upp i virusets spår — och särskilt toalettpapper. Men lugn, produktionen av toapapper rullar på precis som vanligt.

I Australien gick det så långt att det bröt ut ett bråk i en mataffär om det sista toalettpappret — och även svenskarna bunkrar. På sociala medier har det spridits bilder på hyllor som gapar tomma och på kundvagnar fyllda till bredden med pappersförpackningar.

Men det finns ingen anledning till vare sig oro eller bunkring, produktionen av toalettpapper i Sverige pågår som vanligt. Det säger Robert Torstensson, Sverigechef för konsumentprodukter på papperstillverkaren Essity som äger varumärken som Edet, Torky och Tork.

– Vår produktion i Lilla Edet går för full maskin. Man kan vara lugn i att vi har allting på plats för att fortsätta leverera till kunderna och handlarna precis så som vi gör i dag, säger han.

Ökad produktion

På Essity har man märkt av en högre efterfrågan sedan ungefär en vecka tillbaka, och har fått öka produktionen. Men än så länge ser man inga problem med att möta den eskalerade köplusten.

– Vi har tillgång till råmaterial, 400 jätteduktiga medarbetare och väl fungerande maskiner och transporter. Vi har vidtagit utökade säkerhetsåtgärder för att minimera risk för smittspridning och för att säkra en fortsatt produktion i ett högt tempo.

Finns det en risk att det kan ta slut?

– Jag kan inte detaljerat spekulera om framtiden, men om ordervolymerna blir mycket högre under väldigt lång tid så kommer den totala efterfrågan kanske bli svår att täcka. Men vi kommer fortsatt att ha en produktion för att fylla på, säger Robert Torstensson.

Samarbete med Finland

Men varför är hyllorna då tomma? Enligt Magnus Törnblom, presschef på Axfood, handlar det helt enkelt om att butikerna inte hinner fylla på i samma takt som de töms.

– Det händer att det blir tomt på hyllorna ute i butikerna och då kan det se ut som att en vara är helt slut, men i nuläget har vi kunnat fylla på, sade han nyligen till TT.

Pappersbruket i Lilla Edet levererar i första hand varor till Sverige, men även till Danmark, Tyskland och Norge. Skulle pappret riskera att ta slut här kan de samarbeta med systerfabriken i Finland för att täcka upp, berättar Robert Torstensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.