Reportern provar klänningen: ”Den känns mjukare än jag trodde” Foto: SVT

Kläder av papper kan bli verklighet i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Kläder tillverkade enbart i papper kan komma att finnas på butikshyllorna i framtiden. Huruvida det är möjligt undersöks i ett projekt där bland annat Högskolan i Borås och Billingsfors bruk deltar. Hittills har projektet resulterat i en klänning gjord av papperstextil.

I projektet tillverkas papper som sedan spinns till tråd. Tråden stickas därefter till textil som används till inredning och kläder. Ett av pappersbruken som deltar är Billingsfors bruk i norra Dalsland.

– Textilen är en förnyelsebar råvara som är lokalproducerad i Sverige. Många av de textiler vi har kommer från andra länder. Det krävs mycket kemikalier och vatten för att odla bomull, säger Anders Klässbo, utvecklingschef på Billingsfors bruk.

Viktigt med innovation

Ett syfte med projektet är just att utveckla en mer hållbar textilindustri. Anders Klässbo menar även att det är viktigt för svenska pappersbruk att vara innovativa.

– Många maskiner har fått stänga ner eller läggas i malpåse. Kan vi utveckla vad vi gör med våra pappersmaskiner kan vi överleva här i Sverige också och utvecklas som skogsindustri, säger han.

Projektet har pågått sedan 2015 och har hittills resulterat i en klänning som tillverkats på Smart Textiles. Yttertyget på klänningen är gjord av hundra procent papper men inte fodret eftersom det saknades tillräckligt material.

– Vi ska ta reda på om man kan återvinna det här och i så fall på vilket sätt. Kan man stoppa kläderna i pappersåtervinningen eller komposten? Vad händer med materialet när man är less på plagget helt enkelt, säger Lena-Marie Jensen, projektkoordinator vid Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

Textilen måste kunna tvättas

För att kunna användas i kläder är det viktigt att papperet är starkt och fukttåligt. Lena-Marie Jensen menar däremot att det hittills inte finns något som pekar på att det skulle finnas problem med att tvätta kläderna.

– Man får väl göra riktiga duglighetstester men det finns inget som indikerar på att det inte skulle gå. Den textil vi tvättat finns ju kvar och vi har tvättat den under lång tid i vatten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.