Par i Borås trodde tioårig flicka var häxa

Uppdaterad
Publicerad

Ett par i Borås åtalas i dag för att ha torterat en flicka eftersom de tror att hon är en häxa. Det är det andra fallet av samma typ i Borås på drygt ett år.

Paret anklagas bland annat för att ha hållt fast en flicka i tioårsåldern och försökt att ge henne elstötar i munnen. De ska även ha tvingat henne att dricka en blandning av rengöringsmedel och hennes eget urin och vid ett annat tillfälle ha slagit henne medvetslös. Motivet: De var övertygade om att hon var en häxa.

Paret är flickans vårdnadshavare, men enligt kammaråklagare Daniel Larson finns det olika uppfattningar om huruvida de är hennes föräldrar.

– Flickan påstår att de inte är hennes biologiska föräldrar, men de själva säger att de är det, säger han till Västnytt.

Larsson är inte säker på om dera släktskap kommer att utredas.

Åtalspunkterna mot Boråsparet är bland annat grov misshandel och grovt olaga tvång av barn. Brotten ska ha begåtts 2007-2008, men det var först några år senare, när flickan blev omhändertagen och hamnade i fosterhem, som hon började berätta om övergreppen.

Åtalade nekar

De åtalade nekar till anklagelserna.

-Så vitt jag vet tror de fortfarande att hon är en häxa. De lever i den föreställningen, säger Daniel Larson.

Det här är det andra fallet av misshandel med religiösa motiv i Borås på drygt ett år, och Daniel Larson är åklagare i båda två. Enligt honom honom känner de båda familjerna inte varandra, men de delar samma religion.

– Vad vi vet finns det ingen koppling mellan de båda. Paret är starkt troende, precis som det tidigare fallet. De lever med samma föreställningar att barn kan vara häxor, säger han.

De åtalade i det första fallet friades i tingsrätten, men fallet ska upp i hovrätten i april.

Åtalet gäller:

1. Grov misshandel (mannen), medhjälp till grov misshandel (kvinnan).

Slag och sparkar som ledde till synnedsättning och medvetslöshet. Kvinnan ingrep inte.

2. Olaga tvång, grovt brott (kvinnan) eller medhjälp till olaga tvång.

Paret tvingade flickan dricka urin och rengöringsmedel.

3. Försök till grov misshandel och olaga hot, grovt brott. I andra hand medhjälp till försök till grov misshandel och medhjälp till olaga hot, grovt brott (kvinnan).

Försökte ge flickan elstötar i munnen, hotade döda henne.

/ TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Andeutdrivning i Borås

Mer i ämnet