Här berättar Billy Ludvigsson och Emma Andersson hur de räddade den hajbitne personen: ”Använde ett rep”. Foto: Privat/TT

Sjuksköterskeparet räddade livet på hajbiten man

Uppdaterad
Publicerad

Emma Andersson och Billy Ludvigsson var ute på en snorklingstur på Airlie Beach i Australien när äventyret tog en plötslig vändning – en man blev biten av en haj och sjuksköterskeparet räddade troligtvis hans liv.

– Han hade ett stort sinne för humor trots omständigheterna och var mest irriterad över att han inte kunde hoppa fallskärm dagen efter, säger Emma Andersson.

I tisdags var sjuksköterskeparet Emma Andersson och Billy Ludvigsson från Trollhättan ute på en snorklingstur på Whitsundayöarna i Australien. Men båtresan fick ett abrupt slut.

– Någon skrek ”Shark shark, please help me”. Och vi såg att det var en man som skrek och en av instruktörerna tog sin paddelbåt och fick upp honom på brädan. När de kom närmare såg vi att mannen saknade en fot, den var helt borta, säger Emma Andersson.

”Vi fokuserade på att stoppa blödningen”

Hon berättar att paret genast började ropa efter handdukar för att stoppa blödningen samtidigt som kaptenen satte fart på båten för att köra tillbaka mot land.

– Vi tänkte inte så mycket, fokuset var att stoppa blödningen, säger Emma.

Både Emma och Billy är ambulanssjuksköterskor i Trollhättan till vardags och det är inte första gången de ser en sargad kropp. Men trots det har har händelsen skakat om dem.

– Alla känslor bubblade upp senare när vi var själva. Tanken på att vi delat vatten med en haj är skrämmande. Jag tror att det blir svårt att snorkla igen utan att föreställa sig hajen framför sig, säger Emma.

”Han var jättetacksam”

Emma berättar att engelsmannen var tacksam över parets insats.

– Han var så tacksam, vi kramade om varandra och har inte setts sedan dess men jag har fått höra att han mår bra. Han hade ett stort sinne för humor och var mest irriterad över att han inte kunde hoppa fallskärm dagen efter, säger hon.

På fredag åker paret tillbaka hem till Trollhättan.

– I dag har vi bara legat vid poolen och vilat. Det är en enorm lättnad att vara tillbaka oskadda. Sen är vi imponerade över hur organisationen för snorklingsturen hanterade händelsen. Alla ryckte in och hjälpte till. Det har varit en en fantastisk kedja, säger Emma Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.