Linda Berg, föreståndare centrum för Europaforskning, förklarar varför så många byter partisympati i EU-valet. Foto: SVT/TT

Partisympatierna bryts i EU-valet

Publicerad

Fyra av tio svenska röstar på ett annat parti i EU-valet än i valet till riksdagen. Missnöje med svensk politik eller enskilda kandidaters dragningskraft är två av orsakerna.

I EU-valet verkar just de enskilda kandidaternas framtoning och budskap viktigare än i valen här på hemmaplan. För många verkar en enskild person kunna få dem att helt byta partisympati.

– Vi har sett att det är så i större utsträckning i EU-valet, säger Linda Berg som är föreståndare för centrum för Europakunskap.

På motsatt sätt kan besvikelse på det egna riksdagspartiet få väljarna att rösta annorlunda till EU. Eller om de taktikröstat i valet här hemma för att något parti inte ska falla ur riksdagen.

Byter parti

Intresserade och pålästa väljare tenderar också att byta parti i större utsträckning när det kommer till EU-valet.

– Då handlar det om vad man tycker i sakfrågor och röstar på det parti man tycker gör bäst ifrån sig på de områden man tycker är viktigast, säger Linda Berg. Många tycker att olika saker är viktiga på olika nivåer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och EU

Mer i ämnet