På Spelberoendes förening i Göteborg har antalet hjälpsökande samtal ökat med 30 procent de senaste tre veckorna. Foto: TT/SVT

Kraftig ökning av spelberoende som söker hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Förlorade arbeten, isolering och oro inför framtiden. Spelberoendes förening i Göteborg ser en kraftig ökning av hjälpsökande samtal som en följd av coronapandemin – och föreningen befarar nu att påskhelgen kommer att försvåra situationen ytterligare för många.

Under de senaste tre veckorna har antalet hjälpsökande samtal till Spelberoendes förening i Göteborg ökat med 30 procent. En ökning som Judith Horvath, rådgivare på föreningen, aldrig tidigare varit med om.

– Det är på grund av den sociala isoleringen som råder i samhället just nu. Folk är oroliga inför framtiden och sin ekonomi. De som har spelat förut har lätt för att falla tillbaka i spelandet och nya hamnar där, säger hon.

Svårt under långhelger

Och nu till påskhelgen befarar Judith Horvath att ännu fler riskerar att falla in i ett spelmissbruk.

– För mycket ledighet, isolering och att inte umgås med sina familjer som man brukar göra på långhelger gör det till en väldigt farlig tid för spelberoende, säger hon.

Har onlinemöten

För att undvika smittspridning har Spelberoendes förening inte längre möten där deltagarna träffas. Istället har de onlinemöten på kvällarna och är tillgängliga på telefon fram till klockan nio varje kväll.

– Det har fungerat väldigt bra hitills. Och jag rekommenderar alla som tycker att det är svårt att hålla sig borta från spelandet att vara med.

  1. Låt någon närstående ha insyn eller ta hand om din ekonomin.
  2. Stäng av dig på Spelpaus.se, Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.
  3. Sök hjälp, du är aldrig ensam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet