Arkivbild. Foto: TT

Patient fick en spruta i ögat under operation

Publicerad

Under en operation på Sahlgrenska universitetssjukhuset tappade en kirurg en bedövningsspruta vars spets gick in i patientens öga. Sprutan trängde igenom hornhinnan, linsen och in i ögats glaskropp och orsakade att kvinnan i nuläget inte kan se på ögat, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kvinnan skulle i början av året göra en plastikoperation som korrektion efter en bilolycka. Efter att kirurgen tappat sprutan i ögat behövde hon läggas in fem dagar på Mölndals sjukhus enligt anmälan.

Där syddes skadan ihop under ytterligare en operation. I nuläget kan hon inte se på ögat eftersom gråstarr har vuxit över linsen efter skadan vilket innebär att hon kommer att behöva operera ögat igen.

Kan inte längre läsa böcker

Kvinnan skriver att detta inneburit stora konsekvenser i hennes privat- och yrkesliv.

”Jag ser nu på ett öga och det ”friska” ögat är även påverkat. Det skadade ögat är mitt dominanta öga vilket gör att jag överanstränger det friska ögat.” skriver hon och berättar att hon inte får köra bil på sex månader.”

Patienten fortsätter:

”På fritiden kan jag inte längre läsa böcker, svårt för se på tv och har svårt med avståndsbedömning etc. Jag är mycket påverkad av att använda ett öga.”

Verksamheter utreder händelsen

Chefläkare Björn Andersson skriver i ett mejl att verksamheten utreder vad som hänt.

– Mer kan vi inte säga då vi aldrig vill uttala oss om enskilda fall, skriver han.

Enligt patienten har kirurgen sagt till henne att sjukhuset inte kommer att göra någon lex Maria-anmälan eftersom skadan är lindrig. Det kommenterar inte Björn Andersson. Han förklarar dock vilka regler som generellt finns när det gäller lex Maria.

– Patienten ska ha drabbats av eller varit nära att drabbas av en allvarlig vårdskada som varit undvikbar. [...] Med allvarlig vårdskada menas att patienten avlider, får förlängd vårdtid eller får en skada som är bestående, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.