Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trosor och joggingbyxor i slitstark kvalité – starta klippet och se undersköterskan Elisabeth Broman visa vad som oftast försvinner från sjukhuset. Foto: SVT

Patienter tar hem sjukhuskläder – kostar regionen flera miljoner varje år

Publicerad

På Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås försvinner nästan 10 000 patientplagg varje år. Personalen försöker minska svinnet genom att upplysa patienter om hur och varför man ska lämna tillbaka alla sjukhusets kläder.

– Vi hoppas att det ska hjälpa på lång sikt, säger undersköterskan Elisabeth Broman som arbetar på kirurgavdelningen på SÄS.

Undersköterskan Elisabeth Broman visar runt i ett klädförråd på kirurgavdelningen. Här finns det många patienter som inte har så mycket kläder med sig när de tas in. Men även om man skickas hem i sjukhuskläder ska alla plagg lämnas tillbaka, säger hon.

– Vi skickar med returpåsar hem som de kan lägga sina kläder i och sedan kan de lämna tillbaka på närmsta vårdcentral eller i sjukhusets entré, säger Elisabeth Broman.

Brist på vissa plagg

Bara på SÄS försvinner patientkläder mot en kostnad på 295 tusen kronor varje år och det är inte ovanligt att det finns brist på vissa typer av kläder och textil.

– Det är ganska stort. Dels att vi inte har några kläder att ge patienterna, att det kostar mycket pengar och även ur hållbarhetssynpunkt, säger undersköterskan Elisabeth Broman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.