Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ungefär hälften av plaggen som försvinner är arbetskläder” – följ med in i tvätteriet i Alingsås och hör hur regionen försöker stoppa textilsvinnet. Foto: SVT

Svinn för miljoner – 225 000 plagg försvann från sjukhusen i Västsverige

Publicerad

Sammanlagt handlar textilsvinnet om 225 000 försvunna plagg på regionala sjukhusen i Västra Götaland 2023. Det kostar regionen cirka 10 miljoner.

– Vi måste ta ett ansvar för att minska det här textilsvinnet, säger Malin Schiller, strateg på regionala försörjningsförvaltningen.

På regionens tvätteri i Alingsås tvättas 180 ton textilier varje vecka. Och det är inte bara patientkläder och patienttextil som saknas. Även arbetskläder till ett värde av drygt 4 miljoner försvann ur systemet under 2023. I det fallet handlar det oftast om felhantering.

– Kontaminerad tvätt slängs i sopor för att man inte känner till rutiner att de ska lägga den i en vattenlöslig säck som läggs i en gul säck och skicka in detta till tvätteriet, säger Malin Schiller.

Försöker stoppa svinnet

I samarbete med vården försöker försörjningsförvaltningen minska textilsvinnet med hjälp av informationskampanjer för personal och patienter. Det pågår också en utveckling av digitalt systemstöd för att få kontroll på textiler.

– De flesta textilier kan man tvätta 80 till 150 gånger ungefär och om man bara hunnit tvätta dem 40 gånger bryter man den längre livscykeln, säger Malin Schiller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.