Visionsbild av den planerade linbanan. Foto: Tomorrow

Peab:s ilska efter beskedet om linbanan

Publicerad

NCC vann det åtråvärda kontraktet om att få arbeta vidare med planerna på en linbana över Göta älv. Men nu överklagas beslutet av konkurrenten Peab – som tycker att NCC skulle ha uteslutits ur processen.

I sitt överklagande skriver Peab att NCC:s dotterbolag NCC Sverige AB inte borde ha vunnit kontraktet eftersom man inte levde upp till kravet på finansiell och ekonomisk styrka i upphandlingen.

Göteborgs stad krävde i upphandingen att anbudsgivare behövde visa att man omsätter över 3 miljarder kronor per år för att få vinna kontraktet kring planeringen av linbanan. NCC Sverige AB omsätter själv betydligt mindre än så, men företaget skrev i sitt anbud att man är ett dotterbolag till NCC AB och att man bedrivit verksamhet ”i kommission” för moderbolagets räkning – något som Göteborgs stad accepterade.

Peab menar å andra sidan att det förhållandet mellan NCC-företagen inte räcker, och att Göteborgs stad borde ha uteslutit NCC ur upphandlingen.

– Vi anser att det här behöver prövas av en oberoende part, eftersom vi tycker att vi hade det bästa anbudet, säger Henrik Samuelsson, presstalesperson vid Peab till SVT Nyheter Väst.

Det gigantiska linbaneprojektet väntas kosta över en miljard kronor, och upphandlingen som alltså gick till NCC omfattar både planeringen av linbanan – men också en option på att få vara det företag som bygger linbanan om projektet blir verklighet. Totalt handlar det alltså om flera hundra miljoner kronor som byggföretagen slogs om.

”Klart det är laddat”

Göteborgs stad uppger att de tycker att de gjort en bra prövning av de båda företagens anbud.

– Det här är en stor upphandling och det är klart att det är laddat mellan de som tävlar om det. Och det är deras rätt att överklaga. Men vi anser att vi prövat frågan om ekonomisk och finansiell styrka på ett bra sätt. Vi tycker att NCC uppfyllt det kravet, säger Dan Sandros, chef för avdelningen juridik och upphandling vid trafikkontoret.

Överklagandet riskerar att försena det stora byggprojektet med flera månader. Målet har varit att linbanan skulle stå klar innan Göteborgs 400-jubileum år 2021.

– Det är redan från början en tajt tidsplan, så det är klart att vi hade hoppats på att slippa överklaganden här. Men nu är det ändå en ganska specifik fråga som domstolen har att pröva, så jag hoppas att det kommer att gå relativt snabbt. Men det beror såklart på vad rätten kommer fram till, säger Dan Sandros.

Kommer linbanan att stå klar 2021?

– Det hoppas jag, hoppet är det sista som överger människan. Om den står upp eller hänger då får vi se.

Kammarrätten har nu hört av sig till Göteborgs stad och begärt svar före den 22 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.