Hans Wettby är sektorschef för utbildning i stadsdel centrum i Göteborg. Han tycker det är ”surt” att inte kunna nyttja hela bidraget för att minska barngrupperna. Foto: SVT

Göteborg använder inte pengar för minskade barngrupper

Publicerad

För att minska barngrupperna i förskolan så har många kommuner fått statsbidrag.

Men bland andra Göteborg har inte kunnat leva upp helt till kraven och tvingas betala tillbaka en summa som motsvarar tio heltidstjänster.

–Det är klart att det är surt, säger utbildningschefen Hans Wettby i Göteborgs centrum.

42 kommuner i Västra Götaland fick underläsåret 2016/2017 statsbidrag för att minska förskolans barngrupper. De allra flesta har nyttjat vartenda öre. På Parkgårdens förskola i Borås, till exempel, har pengarna använts till att skapa nya avdelningar för att halvera barngrupperna och de har även anställt två nya pedagoger.

Missar tio heltidstjänster

Göteborgs stad beviljades drygt 18 miljoner kronor men måste nu ge tillbaka närmare fem miljoner kronor, eftersom de inte levt upp till kraven om färre barn i förskolans grupper. Pengar som skulle ha räckt till cirka tio nya heltidstjänster.

Göteborg

– Det är klart att vi vill använda alla pengar för det är bra för barnen och vår personal, så det är klart att det är surt. säger utbildningschef Hans Wettby i stadsdelsförvaltningen centrum i Göteborg.

Hittar inte personal och lokaler

Även Trollhättan, Vårgårda, Partille och Stenungsund måste ge tillbaka delar av bidraget till Skolverket. I stadsdel centrum i Göteborg menar man att orsaken till att man inte lyckats minska barngrupperna fullt ut beror på att fler barn än vad man räknat med sökt förskoleplats. Man har inte hellre lyckats hitta lokaler och personal för att kunna starta upp nya avdelningar.

– Lokaler har länge varit ett problem i centrum, vi har många långåriga planer, men få blir realiserade, just för att central tomtmark är både dyr och svår att hitta, säger hans Wettby.

Större barngrupper än rikssnittet

I genomsnitt finns det i dag 15,9 barn per förskolegrupp i landet. Förskolorna i centrala Göteborg ligger långt över rikssnittet med cirka 18,5 barn per grupp. Vi har tidigare skrivit om ånga köer för att få en förskoleplats i Göteborg och att staden hotas av vite för att de inte uppfyllt kravet om att erbjuda alla barn en förskoleplats inom fyra månader från ansökningsdagen.

Så de här pengarna som ni nu lämnar tillbaka hade verkligen kunnat göra skillnad?

– Alla pengar gör nytta såklart, men samtidigt är det inga fantastiska pengar som förändrar något dramatiskt. Vi hade kanske kunnat komma ner till 17,8 barn eller något sånt, säger utbildningschef Hans Wettby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet