Förskolläraren Petra Larsson med ett av förskolebarnen. Foto: SVT

Borås har lyckats halvera barngrupperna: ”Orkar mycket mer”

Uppdaterad
Publicerad

En barngrupp som tidigare bestod av 28 barn har krympt till fjorton. I Borås har statsbidraget gjort markant skillnad. Flera avdelningar har skapats och mer personal anställts.

– Barnen är lugnare och vi har färre konflikter, säger förskollärare Petra Larsson.

På Parkgårdens förskola har det som tidigare var två avdelningar nu blivit fyra. Förskollärare Petra Larsson visar runt och förklarar hur förskolan byggts om för att skapa fler kapprum och nya entréer. 

– Här är vi bara åtta barn i varje tambur och det har skapat ett mycket bättre lugn, berättar Petra Larsson.

Borås

Anställt mer personal – minskat sjukfrånvaron

Borås stad fick sammanlagt 39 miljoner kronor beviljade läsåret 2016/2017 för att vidtaga åtgärder för att minska barngrupperna. I stort sett har de nyttjat varenda krona, bara 50.000 kronor ska betalas tillbaka till Skolverket. På Parkgårdens förskola på Norrby i Borås räckte pengarna förutom ombyggnationer även till att anställa två nya pedagoger på heltid.

– Vi pedagoger har mycket mer tid till att se varje barn. Vi har inte heller alls lika mycket sjukfrånvaro och vi orkar mer och känner oss piggare, säger förskollärare Marie Lövgren. '

Oro för att bli utan statsbidrag

Borås stad väntar nu på besked om det blir något statsbidrag även för läsåret 2018/2019.

Är ni orolig för att bli utan?

– Ja, det är klart den oron är jättestor. Skulle vi inte få det så har vi inte råd att ha det antalet pedagoger som vi har idag och då blir det svårare att arbeta i de här små barngrupperna, säger förskolechef Jessica Kjellén i Borås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås

Mer i ämnet