Annika Malmberg och flera andra personer som blivit permitterade rycker in för att hjälpa Göteborgs Stadsmission. Foto: SVT

Permitterade rycker in som volontärer

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronaviruset ser Göteborgs Stadsmission att allt fler behöver hjälp. Samtidigt har de haft ett stort bortfall av volontärer då många befinner sig i riskgruppen för viruset – istället rycker personer som blivit permitterade in.

– Det känns konstigt att bara gå hemma, säger Annika Malmberg, som hjälper till att dela ut matkassar.

Stadsmissionen har i normala fall ungefär 300 volontärer. Av dem är mellan 60 till 70 procent pensionärer och i riskgruppen för coronaviruset och många har valt att stanna hemma för att undvika att bli smittade.

Men nu rycker flera personer som blivit permitterade från sina arbeten in och hjälper till. En av dem är Annika Malmberg, som nyligen blev korttidspermitterad från Volvo Penta.

Coronapandemin

– Jag blev rastlös redan första dagen. Det känns konstigt att bara gå hemma när det är som det är i världen, säger hon.

”Härligt att samhället kan hålla samman”

Flera av Göteborgs Stadsmissions besökare befinner sig i riskgruppen för coronaviruset. För att underlätta för dem kör hjälporganisationen nu ut matkassar som de levererar ända fram till deras dörrar.

Johanna Azar, enhetschef på Göteborgs Stadsmission, är positivt överaskad över allmänhetens vilja att hjälpa till.

– Det är privatpersoner, men också församlingar och företag som hört av sig. Det är härligt att se att samhället kan hålla samman i kriser som den här för att hjälpa personer som är mer utsatta än en själv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet