Ett 30-tal demonstranter satte sig ner på vägen för att blockera en linjebuss framfart. Foto: Privat Tomas Singer

Demonstration vid Migrationsverkets förvar är avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Ett 100-tal personer har under kvällen protesterat mot utvisningarna till Afghanistan vid Migrationsverkets förvar i Kållered i Göteborg. En linjebuss blockerades i drygt en halvtimme och två personer kedjade fast sig under bussen.

Vid 18-tiden under måndagskvällen stoppades en av Västtrafiks bussar av ett 30-tal demonstranter vid Migrationsverkets förvar i Kållered. Bussen skulle användas för att köra utvisade personer till Landvetter.

Demonstranterna försökte stoppa bussen genom att sätta sig på vägbanan och två personer kedjade fast sig under den. Detta gjorde att bussen stoppades från trafik i närmare en timme.

Den ena fastkedjade personen kunde enligt polisen tas loss med bultsaxar och andra verktyg ganska snabbt medan den andra personen satt fast lite längre.

– Det tog lite tid eftersom den personen satt fast sig mer, men klockan 18.40 var den personen också lös, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson till SVT Nyheter Väst.

Två valmöjligheter

Enligt honom fick demonstranterna som blockerade bussen två valmöjligheter, att antingen frivilligt flytta sig från platsen eller bli rapporterade för ohörsamhet mot polisen.

– Det var ingen som reste sig frivilligt, men kollegor räckte fram en hand mot varje person och upprepade valmöjligheterna. Det slutade med att sju personer greps för ohörsamhet och ungefär lika många för störande av ordning och därmed flyttade till en annan plats, säger Christer Fuxborg.

Bussen med de utvisade personerna lämnade enligt polisen förvaret vid 19-tiden för att köra till Landvetter flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.