SVT:s reporter går igenom vilka privata uppgifter om sjukhuspersonalen som var tillgängliga att se för vem som helst. Foto: SVT

Personaluppgifter på Skaraborgs sjukhus låg öppet på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Nyss avslöjades att sekretessbelagda samtal till 1177 låg helt oskyddade på internet. Nu kan vi berätta att fler privata uppgifter om personal på sjukhus runt om i Sverige också varit tillgängliga för vem som helst. Bland annat från Skaraborgs sjukhus.

Uppgifter om personal på olika sjukhus runt om i Sverige har legat helt öppet på nätet om man har haft tillgång till rätt länkar. På Skaraborgs sjukhus så har man bland annat kunnat hitta uppgifter om privata mobilnummer till läkare och schemaläggning ända fram till mitten av juni.

I schemaläggningen har också stått vem som varit sjukskriven, haft semester eller varit föräldraledig. Uppgifter som inte är tänkta för utomstående och som inte varit lösenordsskyddade.

Sjukhuset hade ingen kännedom

När vi på SVT Nyheter Väst går in på länken kan vi enkelt följa schemat vecka för vecka, men också klicka oss vidare och ta del av mobilnummer till olika läkare.

Varken på sjukhuset eller inom regionen har det varit känt att dessa uppgifter varit öppna för vem som helst som haft tillgång till länken.

– Jag tror att det här har varit ett system som varit i bruk länge och som dessutom uppfattats som väldigt lättanvänt. Det är lätt för den enskilde när man ska tjänstgöra. Men vi konstaterar nu att med det här sättet att hantera detta och med en länk som kan spridas så motsvarar inte det våra krav på informationssäkerhet. Så därför har vi vidtagit ett antal åtgärder, säger Erik Lagersten som är kommunikationsdirektör vid Västra Götalandsregionen.

Systemet lösenordsskyddas

Nu kommer systemet att lösenordsskyddas vilket gör att man måste ha ett användarid och ett lösenord för att komma in. Det är via webbtjänsten medinet som privata telefonnummer till läkare och schemat har legat öppet. Företaget erbjuder sina webbaserade tjänster till 19 av 21 landsting, men vd:n vill inte kommentera detta. Och på Västra Götalandsregionen tar man på sig ansvaret.

Fackets representant för läkarförbundet på Skaraborgs sjukhus är dock förvånad över uppgifterna.

– I en offentlig verksamhet måste man förstås ha koll på vilka grejer man lägger ut på nätet och inte. Det här är olyckligt, men det är bra att felet är åtgärdat och sen hoppas jag att det är bra så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.