Den planerade rivningen av den gamla gasklockan i Göteborg har skjutits upp igen. Foto: SVT

Pilgrimsfalkar försenar rivningen av gasklockan

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade rivningen av den gamla gasklockan i Göteborg har skjutits upp igen och eftersom pilgrimsfalkarnas boplats i gasklockan är fredad mellan 15 mars och sista juli så blir det inte någon rivning förrän tidigast i augusti.

Det är Göteborg Energi som äger gasklockan och meningen var att den skulle rivas redan förra sommaren , men ett par rivningsföretag överklagade anbudsprocessen och nu har Göteborg Energi beslutat att göra om hela upphandlingen och vänta med rivningen, ett besked som glädjer Tommy Järås på Fågelcentralen i Kungälv.

– Det är trevligt för då får vi ytterligare en häckningssäsong för pilgrimsfalkarna som håller till i gasklockan, säger Tommy Järås.

Ända sedan 2012 har pilgrimsfalkarna häckat högst upp på gasklockan och fått ungar varje år utom förra året, då det var för kallt, och de verkar trivas bra med storstadslivet.

– Ja, de har övervintrat denna vintern, både hannen och honan, så de är på plats.

Huvudpopulationen finns i Västsverige

Enligt Tommy Järås brukar pilgrimsfalken lägga ägg i mitten på april, och sen ruva en månad innan äggen kläcks i mitten på maj.

Pilgrimsfalken var utrotningshotad från 70-talet och fram till sekelskiftet men idag finns det många häckande par i Västsverige.

– Vi har ungefär 100 par i södra Sverige och det kan vi jämföra med att vi hade ett par när det var som sämst, så det har varit en väldigt positiv utvecklinga, säger Tommy Järås.

– Huvudpopulationen finns i Västsverige för det är här vi har mest branta berg, i Bohuslän, Halland, Västergötland och Dalsland, där är de allra flesta.

Kan rivas i augusti

Men Tommy Järås vill inte berätta exakt var dessa pilgrimsfalkspar häckar och det är för att skydda fåglarna från skadegörelse från människor som vill dem illa. Det kan vara äggsamlare som är ute efter äggen eller falkenare som vill ta ungarna för att hålla dem i fångenskap.

Men nu under våren kommer det alltså att bli möjligt att ännu en gång titta på pilgrimsfalksparet som flyger fram och tillbaka till sitt bo på taket av gasklockan.

Enligt ett beslut från Länsstyrelsen får gasklockan inte rivas under pilgrimsfalkens häckningstid mellan den 15 mars och sista juli så nu måste Göteborg Energi vänta ända till augusti innan man kan börja riva gasklockan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gasklockan i Göteborg

Mer i ämnet