Willy Silberstein anser att plakatet som nazister höll upp under demonstrationen i Göteborg i höstas utgör ett förtalsbrott. (Han har gett sitt godkännande till SVT att visa bilden). Foto: TT

Plakat under nazistdemonstration kan klassas som olagliga

Uppdaterad
Publicerad

En tryckfrihetsjury anser att plakaten som bars av NMR, föreställande personer tillsammans med ord som ”förrädare”, är förtal.
– Jag är glad att min mamma inte lever och tvingas uppleva det som hänt mig, säger Willy Silberstein till SVT Nyheter Väst.

Det var i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg i höstas som demonstranterna hade plakat med bilder föreställande kända personer med ord som ”förbrytare” och ”förrädare”.

Plakaten utreddes först som förtal av en åklagare – men då det inte gick att identifiera någon gärningsperson lades förundersökningen ned.

I stället tog journalisten Willy Silberstein, som är en av de som synts på plakaten, upp ärendet genom att att ansöka om så kallad konfiskering av plakaten enligt tryckfrihetsförordningen. Idag hölls huvudförhandlingar vid Göteborgs tingsrätt där Robin Enander från den ideella organisationen juridikfronten var ombud åt Silberstein.

– Det här är en väldigt ovanligt del av tryckfrihetsförordningen som prövas. Vi har bara hittat tidigare fall om konfiskation av material som innehåller förtal från långt tillbaka i tiden. Om tingsrätten går på vår linje blir det brottsligt att sprida plakaten igen och polis kan gripa den som bär plakaten i framtiden, säger Robin Enander.

Brott eller ej?

Under huvudförhandlingen idag satt en politiskt tillsatt tryckfrihetsjury som ska ta ställning till frågan. Under eftermiddagen meddelade juryn att de anser att plakaten var brottsliga, därmed är det upp till juristdomarna att ta ställning till om plakaten innebär ett tryckfrihetsbrott. Domen kommer den 2a maj och om plakaten anses som olagliga skall alla exemplar samlas in och förstöras.

Robin Enander och Johan Nordqvist som tillsammans med Benjamin O J Åman ideellt agerar juridiskt ombud åt Willy Silberstein Foto: Benjamin O J Boman

– Ja det står i tryckfrihetsförordningen att man skall förstöra det som konfiskerats. Även utrustningen som används för att trycka plakaten kan komma att förstöras eller förändras så att de inte kan trycka plakaten igen.

Är det inte en inskränkning i yttrandefriheten att neka personer möjligheten att uttrycka sig med plakat?

– Yttrandefriheten är inte det enda som är centralt utan det finns andra intressen som är viktiga i ett demokratiskt samhälle. Olaga hot, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott är exempel på inskränkningar av yttrandefriheten som syftar till att skydda andra sådana intressen.

”Särskilt allvarligt”

Enligt Enander handlar det om att människor inte skall behöva utsättas för ärekränkning och intigritetsintrång.

– Det är dessutom särskilt allvarligt när det handlar om personer med judisk bakgrund som finns på plakat under en nazistdemonstration.

Till SVT Nyheter Väst säger Willy Silberstein att han tycker det är skönt om staten manifesterar att plakaten inte är okej och att han är glad att tryckfrihetsjuryn anser plakaten olagliga.

– Ja, jag hade inte kunnat föreställa mig att bli utsatt för detta och just nu är jag faktiskt glad över att min mamma inte lever och tvingas uppleva det som hänt mig då det kändes enormt kränkande och upprörande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet