Christina Jedenberg (till vänster) och Ingela Bang Larsson (till höger) är båda upprörda över planerna för Stora Torp Foto: SVT

Planerat kinakonsulat upprör bland de boende

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyheten om planerna på ett kinesiskt jättekonsulat vid Stora Torp i Delsjöområdet – nu rasar de boende i området.

– Det är ruskigt. Det får bara inte bli så, säger en av de boende Ingela Bang Larsson.

Under torsdagen kunde SVT Nyheter Väst berätta om planerna på ett nytt kinesiskt jättekonsulat vid den anrika parken vid Stora Torp i Delsjöområdet.

Förslaget som fastighetskontoret lagt fram är en markanvisning för en tänkt fastighet på svindlande 11.000 kvadratmeter.

På måndag ska fastighetsnämnden ta beslut om man ska skriva ett markanvisningsavtal med det kinesiska generalkonsulatet. Men sedan planerna blev kända har boende i området reagerat kraftigt på nyheten.

– Jag är fullständigt chockad, säger Christina Jedenberg.

Uppror bland de boende

Området kallas för porten till Delsjöområdet och är ett välbesökt område bland göteborgarna. Området används av både av skolor, idrottsutövare och familjer.

Hon är orolig för vad som händer om området hägnas in och får murar.

– Det är en plats som används i stort sett året runt. Det måste ju finnas tomma kontorslokaler i Göteborg. Det var en liten chock när det skulle byggas 500 bostäder här men nu känner man att här går väl gränsen, säger Christina Jedenberg.

Här, vid Stora Torp i Delsjöområdet, planerar fastighetskontoret för att nytt stort kinesiskt konsulat. Foto: SVT

Startat namninsamling mot bygget

Även Ingela Bang Larsson, som bor alldeles intill grönområdet, blev överraskad av planerna.

– I vår fastighet är det uppror. Alla är engagerade. Och har man sett planritningen blir man riktigt upprörd, det ska gå ända ner till träden här. Det är alldeles för stort och alldeles för mycket, säger hon.

Nu har boende i området startat en namninsamling för att försöka få stopp på byggplanerna.

– Det är ruskigt. Det får bara inte bli så, säger Ingela Bang Larsson.

Försöker möta konsulatets intressen

Det var det kinesiska generalkonsulatet som själva kom med förslaget på platsen.

– Det är klart att det är intressant för göteborgs stad att fortsatt försöka samverka och försöka möta de intressen som kinesiska generalkonsulatet önskar. Därmed inte sagt att vi viker oss helt, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör.

Han menar att de boende kommer att få en chans att ha synpunkter längre fram.

– Platsen är väldigt speciell och många göteborgare har den varmt om hjärtat. Här finns många intressen och mycket hänsyn att ta. Det är precis det vi välkomnar i en eventuellt kommande planprocess, säger Martin Öbo.

LÄS MER: Kina kan få bygga jättekonsulat – mitt i den anrika parken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.