Här finns över 100 stycken beslagtagna bilmålvakstbilar Foto: SVT

Plikttrogna får betala bilmålvakternas miljardskulder

Uppdaterad
Publicerad

Bilmålvakter är skyldiga samhället mer än vad man trott. Förutom 1,9 miljarder i fordonsrelaterade skulder har de även 2,5 miljarder i obetalda trafikförsäkringsavgifter. Och den sistnämnda skuldnotan hamnar dessutom i knäet på de plikttrogna försäkringstagarna.

Trafikförsäkringsföreningen, TFF, är ett samarbetsorgan för trafikförsäkringsbolagen i Sverige.

Under 2018 har de arbetat med att identifiera personer som kan misstänkas vara bilmålvakter. För att bli misstänkliggjord måste man vara skyldig mer än en halv miljon kronor i obetalda trafikförsäkringsavgifter. 2 500 personer har en så stor skuld.

– De kategoriserar vi som en typ av bilmålvakter. Det innebär att de har väldigt många fordon som har varit oförsäkrade som de ägt under en väldigt lång tid, säger Mats Olausson, vd för Trafikförsäkringsföreningen.

2,5 miljard i skuld

TFF skall se till att alla bilar är trafikförsäkrade. De har i ett yttrande till Näringsdepartementet påpekat att bilmålvakternas skulder är mycket större än vad man tidigare trott.

– Under hela den period som Trafikförsäkringsföreningen har drivit in dessa trafikförsäkringsavgifter så har de här bilmålvakterna byggt upp en skuld till oss på ungefär 2,5 miljarder kronor, säger Mats Olausson.

Skulden på 2,5 miljarder innebär att TFF går med underskott. Ett underskott som måste täckas av deras medlemmar, det vill säga försäkringsbolagen i Sverige. Pengar som de i sin tur måste ta igen.

– Det får allvarliga konsekvenser när då hela den här skulden och kostnaden för att hantera den, ska vältras över på dem som faktiskt betalar sin trafikförsäkringspremie, säger Mats Olausson.

Försäkringsbolagen om notan

Kajsa Moström, informationschef på Folksam, svarar SVT på frågan om det innebär att notan hamnar hos dem som sköter sig:

– Det är en kostnad som hela försäkringskollektivet får bära, säger Kajsa Moström.

Vet ni hur mycket det blir utslaget per försäkringskund?

– Det har vi inte räknat på, säger Kajsa Moström, informationschef på Folksam.

De plikttrogna får betala

– Sannolikt är det så att den här kostnaden transfereras ut till försäkringsbolagens slutkunder i deras premiesättning. Det är de plikttrogna premiebetalarna som får betala de avgifter som de här bilmålvakterna skulle ha betalt annars, säger Mats Olausson, vd för Trafikförsäkringsföreningen.

Bilmålvakters obetalda trafikförsäkringsavgifter, som övriga försäkringstagare får betala, är nu uppe i över 2,5 miljarder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.