Några av de bilar med fordonsrelaterade skulder som kommunen beslagtagit. Foto: SVT

Ny lagstiftning mot bilmålvakter på gång

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill komma åt bilmålvakter med strängare lagstiftning. Den 31 juli lägger utredare fram förslag på hur detta kan göras. I Göteborg vill polisen och kommunen gärna att man begränsar antalet bilar som dessa bilmålvakter får äga.

Bara i Göteborg har de tretton största bilmålvakterna över 12 000 bilar registrerade på sig och över 50 miljoner kronor i skulder. Kommunens och polisens uppställningsplatser är överfyllda med beslagtagna bilar med obetalda fordonsrelaterade skulder.

Nu vill regeringen skärpa lagstiftningen och deras utredare skall lägga fram förändringsförslag senast den 31 juli.

Polis och kommun eniga

De som arbetar dagligen med problematiken är kommun och polis. Och i Göteborg är de rörande överens vilka förändringar de främst vill se.

– Vi vill ha kortare uppställningstider. Vi har svårt att hitta platser. Det är fullt där vi står idag, säger Carina Abrahamsson, chef för Parkeringsenheten på Trafikkontoret i Göteborg där hon står i en av kommunens uppställningplatser där över 100 beslagtagna bilar trängs om utrymmet.

Försvåra massägandet

Myndigheterna kan beslagta bilar med obetalda fordonsrelaterade skulder. Men de måste stå i tre månader innan de kan skrotas. Den tiden vill man ha kortad till en månad. Därigenom minskar kostnaderna för samhället och man kan beslagta fler bilar.

– Jag hoppas att man i utredningen kommer fram till vissa åtgärder och kanske försvårar för en person att äga ett stort antal bilar, säger Jonas Bertram, ansvarig hos Polisen i Storgöteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilmålvakter

Mer i ämnet