Polisen kontrollerade lastbil – hade 21 000 i parkeringsskulder

Uppdaterad
Publicerad

Felparkerade bilar med höga fordonsskulder har länge varit ett problem i Södertälje. Senast under fredagsmorgonen fick Södertäljepolisen bärga en lastbil med parkeringsskulder på 21 000 kronor.

Om ett felparkerat fordon har skulder på över 5000 kronor har polisen eller kommunen rätt att tvångsflytta fordonet, enligt bilmålvaktslagen. Lastbilen som polisen tog under fredagsmorgonen stod felparkerad i centrala Södertälje, skriver polisen på sin hemsida.

Under 2020 uppgick de totala fordonsskulderna i Södertälje till över 19 miljoner kronor, enligt statistik från Kronofogden. Det gör Södertälje till kommunen med högst skuldsatta i länet, efter Stockholms kommun, när det kommer till bland annat parkeringsavgifter.

1. Stockholm: 8 721 personer står för skulder på sammanlagt 172, 3 miljoner kronor.

2. Södertälje: 1 218 personer står för skulder på sammanlagt 19, 2 miljoner kronor.

3. Huddinge: 1 024 personer står för skulder på sammanlagt 15, 7 miljoner kronor.

4. Botkyrka: 1 084 personer står för skulder på sammanlagt 15, 3 miljoner kronor.

5. Haninge: 1 070 personer står för skulder på sammanlagt 14, 0 miljoner kronor.

Fordonsrelaterade skulder är felparkeringsavgift, fordonsskatt, trängselskatt, infrastrukturavgift och vägtrafikregisteravgift.

Källa: Kronofogden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilmålvakter

Mer i ämnet