Hör polisen om bedragarnas metod för att fuska med skulderna: ”Då får vi lämna ut bilen igen”. Foto: Linda Asmar/SVT

Hör polisen om bedragarna: Så fuskas det med bilmålvakters skulder

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skuldsatta fordon som tvångsförflyttas fortsätter minska i Södertälje men bedragare använder nu en metod för att få tillbaka sin bil utan att skulderna först behöver betalas in – detta mitt framför ögonen på polisen. I klippet ovan beskriver Södertäljepolisen Tommy Claesson hur det går till.

Den Södertäljebo som har högst fordonsrelaterade skulder är idag skyldig staten över två miljoner kronor, vilket gör att han är bland de 20 mest skuldtyngda i landet, i denna kategori. Det visar uppgifter som SVT begärt ut.

Totalt har mannen över 20 fordon skrivna på sig och han misstänks vara bilmålvakt åt andra fordonsägare som vill slippa undan bland annat parkeringsböter och trängselskatt.

Krafttag mot bilmålvakter

Södertäljebon är bara en av totalt 97 000 personer i Sverige som är skyldiga staten sammanlagt 1,6 miljarder kronor i fordonsrelaterade straffavgifter och obetalda skatter.

I en ny utredning vill regeringen nu ta ytterligare krafttag för att komma åt problemet.

Fler bilar kan omhändertas

Sedan tidigare har polisen och kommunens parkeringsvakter rätt att beslagta ett felparkerat fordon om det enskilda fordonet har skulder på över 5 000 kronor.

Men nu föreslås ett ”ägarbundet användningsförbud”, det vill säga att en skuldsatt person ska kunna få förbud att använda samtliga sina bilar – om dess skulder överstiger 50 000 kronor, uppger TT.

– Det låter spännande, det kommer nog innebära att flera bilar omhändertas, säger Tommy Claesson, polis i Södertälje.

Spela videon ovan för att höra polisen berätta om hur bedragarna fuskar med skulderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.