”Här är det fritt fram för bilmålvakter” säger Lars Neimert, parkeringschef Södertälje kommun. Foto: Linda Asmar/SVT

Skuldsatta bilägare utnyttjar kryphål i lagen – slipper bärgning med en meters marginal

Uppdaterad
Publicerad

Ett kryphål i lagen utnyttjas allt oftare för att målvaktsbilar ska undgå att bärgas bort. Problemet märks tydligt i Södertälje.

– Det här är väldigt allvarligt, säger Lars Neimert, parkeringschef på Södertälje kommun.

Sedan 2014 kan polis och kommun bärga bort felparkerade bilar med höga skulder. Det handlar om bilar som registrerats på så kallade bilmålvakter, personer utan tillgångar, för att de verkliga ägarna ska slippa undan fordonsrelaterade skulder.

Växande problem

Lagen ger polis och kommun rätt att bärga bort fordon med skulder på över 5 000 kronor – och de återfås enbart mot att skulderna betalas tillbaka. Men, ett kryphål gör att detta inte gäller när bilarna står på så kallad kvartersmark/tomtmark som ägs av exempelvis fastighetsbolag – vilket nu utnyttjas av allt fler personer med målvaktsbilar.

– Problematiken har nästan helt flyttats från allmän mark till kvartersmark, säger Södertälje kommuns parkeringschef, Lars Neimert.

I klippet ovan visar han hur olika regler kan gälla på samma gata – och hur det utnyttjas.

Bilmålvakter i Södertälje

  • Nio så kallade bilmålvakter i Södertälje står som ägare för totalt 140 fordon. Hittills under 2020 har de dragit på sig parkeringsböter hos kommunen 265 gånger. Nästan 90 procent av dessa är på kvartersmark, visar uppgifter som SVT begärt ut.
  • Den Södertäljebo som har högst fordonsrelaterade skulder är idag skyldig staten över två miljoner kronor, vilket gör att han är bland de 20 mest skuldtyngda i landet, i denna kategori.

Källa: Södertälje kommun/Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.