Pojkar åtalas för mastklättring

Uppdaterad
Publicerad

Tre pojkar i 16-årsåldern klättrade i Häglaredsmasten dagar innan den rasade. Nu åtalas de för grovt olaga intrång.

På söndagskvällen den 15 maj brakade större delen av Häglaredsmasten i backen. Händelsen väckte stor uppmärksamhet. Dagen efter spreds en youtubefilm som visade hur maskerade personer klättrade i masten. En film som lagts ut bara dagar innan masten rasade.

Polisen konstaterade snabbt att masten rasat på grund av ett medvetet sabotage. Men pojkarna som klättrat i masten på filmen avskrevs snabbt från de misstankarna då de självmant hört av sig till polisen. Däremot så misstänktes de för olaga intrång, vilket de nu också åtalas för.

Sabotage av master

Klättrade 300 meter

Det var den 7 maj som de tre pojkarna i 16-årsåldern trängde sig in på den inhägnade mastgården utanför Borås. Därefter klättrade de över 300 meter upp i masten. I flera timmar ska de ha vistats på området utan tillåtelse.

Grovt brott

Enligt åklagaren ska brottet bedömas som grovt då de misstänka olovligen trängt sig in och stannat på mastanläggningen som är ett skyddsobjekt och av stor betydelse för den elektroniska kommunikationen i samhället.

En av pojkarna har erkänt brott i förhör. En annan medger själva händelsebrottet, men kan varken erkänna eller förneka. Den tredje medger också händelsförloppet men han förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet