Nu börjar akutmottagningarna få höra talas om spelet allt mer. Foto: SVT

Pokémonskador börjar droppa in på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har ingen i Västsverige skadat sig allvarligt på grund av små digitala figurer. Men på akuterna i Göteborg och Halland börjar skadorna att synas på oförsiktiga spelare.

Det är inte bara de små digitala figurerna som börjar dyka upp på akutmottagningar i området. Även deras jägare. Mobilspelet Pokémon Go har blivit stort i Sverige, precis som i många andra länder. Och nu börjar akutmottagningarna få höra talas om spelet allt mer, så även busschaufförer.

– Folk går nästan blint på gatorna, de tittar inte omkring sig. Och det är ännu värre när de har hörlurar också för de hör inte heller, säger busschauffören i Göteborg Arash Amir Yossefi upprört.

I spelet ska du hitta pokémons och tillbehör i den verkliga världen, med hjälp av din telefon.

Folk stirrar i telefonen

På några minuter i Göteborgs innerstad går det att se spelets genomslagskraft. Människor i alla åldrar stirrar in i telefonen som de håller framför ansiktet. Alexander Gimdal är en av dem som snurrar runt tillsammans med en kompis på Brunnsparken. Han har ännu inte skadat sig men förstår att det kan hända.

– Du måste vara väldigt nära den för att den skall dyka upp och då har folk gått runt med mobilen och tänkt ”nu är jag snart nära, nu är jag snart nära” och så har de stått mitt i vägen, säger han.

Man spetsades i benet

I Stockholm spetsades en man i benet när han var på jakt efter en pokemon på Stockholms stadion i förra veckan. En koll som SVT Nyheter Väst gjort på akutmottagningar i Halland och Göteborg visar att spelet ännu inte kopplats till några stora skador men pokémonskador har blivit ett fenomen de känner igen, bland annat handfrakturer.

Läkarsekreteraren Lovisa Olsson är en sann pokémonletare i centrala Göteborg.

– Vi frågade oss faktsikt hur vi ska koda de här skadorna. Det var väl på ett lite mer humoristiskt sätt, men det var innan det faktiskt kom in skador. Nu är det inte så kul längre, säger Lovisa Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pokémon Go

Mer i ämnet