På bilden, polisens tjänstevapen av typen Sig Sauer. Foto: TT

Polis avlossade vådaskott inne i polishuset

Uppdaterad
Publicerad

En polis har anmälts till personalansvarsnämnden sedan hon av misstag avfyrat ett pistolskott inne i polishuset i centrala Göteborg.

– Det var ett ödesdigert misstag, säger chefen för den regionala utredningsenheten Helena Trolläng till SVT.

Det var i maj som polisen, inne i ett vapenförvaringsrum, förberedde sig inför en kompetensskjutning. Med tjänstevapnet Sig Sauer i sin hand ska hon enligt egen uppgift ha gjort ”patron ur”. Men när hon sedan avslutat processen med en avtryckningsövning ska ett skott ha avlossats rakt in i betongväggen framför henne.

– Alla är överens om att det var en laddad pistol men exakt vad som hänt vet vi inte. Det var ett ödesdigert misstag och vi har anmält det här till Pan (personalansvarsnämnden), säger Helena Trolläng, chef för polisens regionala utredningsenhet.

Kan sluta med varning

Polisen, som har många års erfarenhet i yrket, kan inte förklara vad som hände när hon avlossade vådaskottet och hon ska enligt anmälan ha blivit mycket chockad av smällen. Arbetskamrater som hörde skottet ska ha kommit till rummet där hon befann sig.

LÄS MER: Trollhättans polishus stinker cannabis

– Det är inte helt orimligt att det här slutar med en varning. Men vi får se vad det kommer för beslut kring det här, säger Helena Trolläng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.