Foto: TT

Polis varnas efter trafikincident på fritiden

Uppdaterad
Publicerad

En poliskommissarie i Göteborg får en varning av sin arbetsgivare efter en trafikincident i somras. Enligt den andra bilisten ska polisen agerat hotfullt och velat få se körkort trots att hen inte var i tjänst.

Incidenten mellan de två bilisterna inträffade på en mindre gata i Majorna i Göteborg i juni förra året. Men ord står mot ord om vad som skedde när bilarna körde in i varandra.

Enligt bilisten ska poliskommissarien efter olyckan bröstat upp sig och visat sin polisbricka. Därefter krävde polisen att få se körkort för att hen hade för avsikt att göra en anmälan. Bilisten upplevde situationen som obehaglig och händelsen med polisen anmäldes. Åklagare valde dock inte att inleda en förundersökning.

Ord mot ord

Polisen i sin tur har en annan bild av händelsen och menar att den andra bilisten försökt pressa sig förbi och kört för fort och att de båda fordonens däck tagit i varandra. Kvinnan i den andra bilen ska då ha vevat ner rutan och skrikit. Polisen misstänkte att kvinnan var onykter och visade då polislegitimationen och försökte lugna henne. Efter att de kom överens om att bilarna inte var skadade ska de sedan ha lämnat platsen.

Personalansvarsnämnden vid polismyndigheten har utrett händelsen och skriver att: ”då ord står mot ord går det inte att fastslå exakt vad poliskommissarien har sagt eller gjort i anslutning till aktuella trafikincidenten”. De anser dock att det är problematiskt att polisen ”vidagit åtgärder som påminner om ett polisärt tjänsteingripande”.

Varnas efter incidenten

Då polisen inte valt att upprätta en rapport eller underrättat någon förman om det inträffade menar personalansvarsnämnden att de inte ska ses som att polisen gått i tjänst. Även att det knappast framstår som obefogat att den andra bilisten ”känt sig utsatt och hjälplös”.

Sammantaget stannar det vid en varning för polisen. Men avslutningsvis skriver personalansvarsnämnden att: ”någon omständighet som kan ursäkta polisens agerande kan har inte framkommit och felet kan inte betraktas som ringa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.