Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg är märkbart berörd av helgens skottlossning som slutade med att en man i 45-årsåldern miste livet. Foto: SVT

Polischefen om dödsskjutningen i Hjällbo: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens skottlossning i Hjällbo i Göteborg inträffade mitt bland människor i närheten av torget. Lokalpolisområdeschefen Ulf Merlander säger att han aldrig varit med om någonting liknande under sina närmare 30 år som polis i området.

Hör Ulf Merlander som varit på plats i Hjällbo under helgen i klippet ovan.

Helgens händelser i Hjällbo, som startade med ett storbråk med omkring 100 inblandade och utvecklades till en skottlossning där en man i 45-årsåldern miste livet, kom oväntat för lokalpolisen i nordöstra Göteborg.

Konflikten i Hjällbo

– Vi har inte sett att vi har haft en konflikt här tidigare. Det kom som en överraskning, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Inträffade mitt bland poliser och boende

Men det som förvånade honom mest var tiden och platsen för våldsdådet.

– Att en gärningsman gör det på det sättet, mitt på dagen bland folk och poliser i tjänst, det har jag inte varit med om under mina 30 år som polis i området, säger han.

Mannen som miste livet var enligt Ulf Merlander känd av lokalpolisen sedan tidigare – men inte i kriminella sammanhang utan som en lokal näringsidkare.

– Vi känner till honom eftersom att han bedriver näringsverksamhet i området, men vi har ingenting kriminellt på honom. Jag brukar själv vara nere och handla på torget och har sprungit på honom med jämna mellanrum, säger han.

Risk för fler våldsdåd

Nu arbetar polisen med trygghetsskapande arbete genom att fortsätta att vara på plats i området. Parallellt fortgår utredningsarbetet och förebyggande arbete.

– När den här typen av våldsdåd sker finns det en risk att det eskalerar. Därför jobbar vi även med underrättelsespåret för att kunna förhindra att fler händelser inträffar, säger han och fortsätter:

– Det är en fruktansvärd händelse och jag tänker i första hand på de anhöriga till den mördade mannen. Nu hoppas jag att vi snart kan gå tillbaka till det normala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Hjällbo

Mer i ämnet