När den utpekade gängledaren släpptes från fängelset i juni märkte polisen en tydlig förändring i Kronogården. Det blev allt svårare att få information och personer som tidigare pratat med polisen slutade.
– Vi har ett fåtal individer som påverkar området negativt. Bara genom att fysisk närvara blev boende rädda och de sätter sin prägel på området och försöker rekrytera individer till kriminalitet, säger polischefen i Fyrbodal Jörgen Thorén.
Situationen i Kronogården eskalerade och i början av hösten kastades Trollhättan in i en våldsvåg med bland annat flera sprängningar. Parallellt försökte myndigheter förbjuda den utpekade gängledaren att vistas på olika platser genom ett så kallat vistelseförbud.
”Läget i området är så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt”, skrev polisen i Trollhättan i början av oktober.
Men polisområdeschefen i Fyrbodal Jörgen Thorén menar nu att man lyckats vända utvecklingen.
– Vi har ett stort antal nätverkskriminella individer frihetsberövade och vi gjorde kraftfulla åtgärder tidigt för att förhindra våldspiralen.
Hur viktigt är vistelseförbudet?
– Det är svårt att säga, men för att förhindra återfall i brott och att bryta kriminell påverkan i området är vistelseförbudet en av grundpelarna att förändra ett område. Min upplevelser är att vistelseförbud är ett av de viktigaste verktygen i att förändra ett område.