Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen: ”En greps på buss på Götaälvbron” Foto: SVT

Fritagning av morddömd man – två män häktade

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen häktades två personer, misstänkta för att ha hjälpt till vid fritagningen i Kungsbacka av en morddömd man. Ytterligare en person, en 15-årig kille, är omhändertagen. Men den morddömde mannen är fortfarande på fri fot och polisen har utfärdat ett rikslarm.

Det var under tisdagen som en person som dömts för mord var på bevakad permission i Kungsbacka den 21 juli. Plötsligt dök en taxi upp och två män klev ur, fritog mannen och körde iväg.

Dagen efter fritagningen greps fyra personer i ärendet misstänkta för främjande av flykt. En av dessa har anhållits och de övriga tre har släppts. På måndagsförmiddagen säger polisen i region Väst att två personer är häktade misstänkta för grovt främjande av flykt. En person som varit gripen i ärendet har lämnats över till socialen, då denne är omyndig.

Polisen söker efter männen

Två dagar efter fritagningen, klockan 15 på torsdagen, började polisen spana på en bil med tre män i. När männen dumpade bilen på Norra Hamngatan och sprang in i Nordstan påbörjade en polisjakt. En av männen greps i en buss på Göta älvbron.

– De uppträdde väldigt misstänkt. Just nu söker vi efter de två männen i centrala Göteborg, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, på torsdagskvällen.

Sent på torsdagskvällen meddelade polisen att varken den morddömde mannen eller de två andra männen setts till och att sökandet avtagit.

– Vi har sökt igenom alla skrymslen och vrår och nu utför vi mer allmän spaning. Troligtvis har männen bytt kläder och då kan vi inte följa dem med kameror, sa Christer Fuxborg då.

Hur ser ni på möjligheterna att hitta den morddömde mannen?

– Förr eller senare kommer personen att göra ett misstag, och då gäller det för oss att vara där.

Fredag: Rikslarm och två häktade

På fredagen utfärdade polisen ett rikslarm, vilket innebär att det har gått ut information till alla polisregioner i landet samt gränsövergångarna.

Under fredagskvällen grep polisen ytterligare en man. Nu är två män häktade, misstänkta för grovt främjande av flykt. Den tredje personen, som är en 15-årig kille, är omhändertagen i ärendet.

– Vilka roller de här männen kan ha i fritagandet av mannen kan jag inte svara på, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst.

Pizzeriamord i Rinkeby

Mannen som fritogs dömdes för ett mord som skedde på en pizzeria i Rinkeby i Stockholm i januari 2018, uppger polisen till SVT Nyheter Halland.

Då sköts en man i 25-30-årsåldern tills döds mitt framför restauranggästerna under middagsrusningen. Vid tiden för mordet var den dömde mannen 16 år gammal. I november 2018 dömdes mannen till tre års sluten ungdomsvård.

Många Rinkebybor skrämdes av att det dödliga våldet slog till mitt på deras torg. Det fick stor uppmärksamhet i media som ännu ett i raden av mord och skjutningar i området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Övervakningskameror fångade det brutala mordet inne på en pizzeria i Rinkeby på film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer